Átadták és bekapcsolták Románia legnagyobb villanyáram-tároló akkumulátortelepét

Bekapcsolták az országos hálózatba Románia legnagyobb villanyáram-tároló akkumulátortelepét – közölte kedden a Monsson Group.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ez az első romániai hibrid, napenergia-szélenergia-tárolás projekt, írja az economica.net. A most átadott, a tengerparti Konstanca megyében található, négy akkumulátorból álló egység tárolási kapacitása 24 MWh. A beruházáshoz a román Prime Batteries Technology által gyártott lítium-ionos akkumulátorokat használtak. A tárolási egységet egy 50 MW beépített kapacitású szélerőmű által termelt elektromos energiával fogják táplálni, de túltermelés esetén az országos elosztó-hálózatból is vehet fel villanyáramot. A projekt keretében 2024 folyamán átadnak egy 35 MW beépített teljesítményű napelemparkot is, a tárolási kapacitást pedig 216 MWh-ra növelik.

“A tárolási egység hozzájárul a megújuló energiaforrások romániai részesedésének növeléséhez és a végső fogyasztók energiával kapcsolatos kiadásainak csökkentéséhez” – nyilatkozta Sebastian Enache, a Monsson Group igazgatótanácsi tagja. A vállalat nem közölte a beruházás értékét. Virgiliu Ivan, az országos áramelosztó-hálózatot működtető Transelectrica igazgatója elmondta, hogy a tengermelléki Dobrudzsa régióban, ahol a romániai zöld energiatermelés zöme koncentrálódik, 3280 MW a szél- és naperőművek beépített teljesítménye, miközben a fogyasztás csak 300 MW. A kicsi romániai tárolási kapacitás miatt gyakori, hogy amikor a szél- és a naperőművek is termelnek, a bukaresti áramtőzsdén negatív tartományba kerül az elektromos energia ára. A Monsson 17 éve van jelen a romániai piacon, jelenleg a legnagyobb piaci szereplő a szél- és a napenergia hasznosításának területén.  

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.