Átadták hazánk leghatékonyabb erőművét

Június 27-én ünnepélyes keretek között átadták az E.ON új, környezetbarát, kombinált ciklusú erőművét a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn, Schmitt Pál köztársasági elnök, Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár, Bernhard Fischer, az E.ON Generation vezérigazgatója, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke és Major Gábor, Gönyű polgármestere közreműködésével.

A Győr közelében megvalósuló, bruttó 433 MW teljesítményű gázerőmű a legmodernebb, legmagasabb hatásfokú létesítmény Magyarországon, világszínvonalú technológiája révén több mint 600 ezer háztartás energiaellátását biztosítja megbízható és környezetbarát módon. Az E.ON mintegy 400 millió eurós beruházásának alapozási munkálatai 2009 januárjában kezdődtek meg. A rendkívül magas, több mint 59%-os nettó hatásfokú, kombinált ciklusú gáz- és gőzturbinás berendezéssel a gönyűi erőmű hazánk uniós környezetvédelmi vállalásait és szén-dioxid kibocsátási céljait is támogatja. Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök az ünnepélyes átadón kiemelte: „Hazánk forráshiányos országként, energiaellátás szempontjából igencsak sebezhető helyzetben van. Minden olyan beruházás, fejlesztés üdvözlendő, amely csökkenti ezt a kiszolgáltatottságot, és a saját területén, a polgárok elvárásainak megfelelő módon biztonságos, környezetbarát ellátást garantál.”

 
Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár hozzátette: „A Gönyűn megépült erőmű legfontosabb érdemei közé tartozik, hogy világszínvonalú, környezetkímélő technológiát honosít meg Magyarországon. Legnagyobb hatásfokú csúcserőműként hiányt pótol a rendszerszintű szolgáltatások terén. A gönyűihez hasonló magas hatásfokú új gázerőművek egyidejű rendszerbe állításával az alacsony villamosenergia-előállítási hatásfok javítható, hiszen az erőmű hatásfoka meghaladja az 59 százalékot. A készülő Nemzeti Energiastratégia egy átfogó erőművi cselekvési terv megalkotását is kezdeményezi a villamosenergia-termelés és elosztás hatásfokának javítása érdekében.” A Gönyűn termelt áram a magyar átviteli hálózatba kerül betáplálásra, így az a teljes magyar villamos hálózat számára elérhető. Az itt termelt áram elegendő a dinamikusan fejlődő Győr és térségének egész éves energiaellátására.

 
Bernhard Fischer az E.ON AG stratégiáját emelte ki beszédében: „Az E.ON „cleaner & better energy” stratégiájára kiváló példa a gönyűi erőmű, mely erőmű-portfóliónk  egyik legmodernebb tagjaként Európa gazdaságos, környezetbarát és hatékony energiatermeléséhez járul hozzá.” „ Az E.ON csoport Magyarországon kiemelt feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon az ország energiaellátásának biztonságához és felelős vállalatként az ügyfeleknek környezetbarát és minél hatékonyabb megoldásokat kínáljon. Ezt a célt tűztük ki magunk elé 2006-ban, a beruházás tervezési szakaszában is. Nagy örömmel tölt el, hogy mindezt sikerült elérnünk.” – mondta Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke. A gázerőmű ez év májusában kezdte meg kereskedelmi működését.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.