Átalakítják a luxemburgi napelemes rendszert

Az intézkedéseket a luxemburgi gazdasági miniszter jelentette be. Az európai uniós tagország azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2020-ig a megújuló energiák részesedését a helyi piacon 11 százalékra növeli.

A most ismertetett új intézkedések e cél elérését támogatják. Étienne Schneider gazdasági miniszter közölte, hogy újradefiniálják a napenergia-termelés jogi keretfeltételeit és a politikus egy törvénytervezetet is bemutatott. Luxemburgban jelenleg a fotovoltaikus modulok tulajdonosai kötelesek az általuk termelt teljes energiamennyiséget a hálózati szolgáltatók felé értékesíteni. A jövőben azonban lehetőségük lesz arra, hogy a megtermelt energia egy részét részben maguk használják fel. Ugyanez vonatkozik majd arra az áramra is, amelyet a szomszédok vagy az egy utcában lakók ökoáram-közösségek keretében termelnek meg. Változást jelent az is, hogy a megtermelt áram saját használatú része után nem kellene adót fizetni. Az áramot termelők, illetve fogyasztók az aktuális tarifák alapján eldönthetik, hogy számukra pénzügyi szempontból vonzó-e az energia saját célú fogyasztása vagy annak tovább értékesítése. Schneider szerint a termelő felhasználó ötletéről van szó, a távlati cél pedig egy intelligens áramhálózat kialakítása, írja a lessentiel.lu.

A gazdasági miniszter egyúttal bejelentette az első állami pályázatot nagy méretű fotovoltaikus rendszerek számára. A vállalatoknak és a magánszemélyeknek augusztus 31-ig lesz idejük arra, hogy egy legalább 500 kilowatt teljesítményű projekt pályázati anyagát benyújtsák. A rendszereket vagy egy ipari területen vagy egy épület tetején kell elhelyezni. A pályázati kiírásban szerepel a tervezett állami támogatás is, amelyet 18 hónapon belül folyósítanak.

Ajánlott tartalom

Történelmi mélypontra csökkent a hálózati áramfogyasztás Romániában

Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában - írta az economedia.ro a Transelectrica adatai alapján.