Átfogó mobilitási csomag és elektromos céges autók – ez lehet a jövő a cégvezetők szerint

Az elmúlt időszak kiszámíthatatlansága a cégautóflotta-piacon is újraírta a szabályokat: bár meglepő módon az üzemanyagárak emelkedése csak kisebb nehézséget jelentett a flottaüzemeltetőknek, az új autók lassú beérkezése és a bérleti díjak növekedése annál nagyobb gondot okozott, mindemellett pedig egyre jelentősebb azon cégek tábora, amelyek fontolgatják az elektromos flottára történő átállást.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az ALD Automotive | LeasePlan több mint 200 cégvezetőt és flottamenedzsert kérdezett meg éves konferenciáján arról, milyen kihívásokkal szembesültek az elmúlt évben, és hogyan látják a közeljövő trendjeit a céges mobilitás piacán.

Flottapiaci kihívások

A flottakonferencián résztvevő vállalatok többségének (58%) a legnagyobb kihívást az új autók növekvő havi bérleti díja jelentette. A cégek harmada számára a legjelentősebb probléma pedig az új autók lassú beérkezése volt. Az üzemanyagár-emelkedést viszont meglepő módon mindössze a válaszadók 5 százaléka tartotta a közelmúlt legnagyobb kihívásának a flottakezelés terén. Érdekesség, hogy néhány cég számára a legnagyobb nehézséget a gépjármű-juttatási megoldások újragondolása jelentette a home office bevezetése miatt – ez kifejezetten a nagyobb, 100-nál több autót kezelő vállalatok esetében okozott fejtörést. Az ALD | LeasePlan nemrégiben kiadott egy összegzést a juttatásként adott cégautók pénzügyi-, és munkaerőmegtartási előnyeiről, amely segítséget nyújthat a megváltozott piaci környezetben HR nehézségekkel küzdő vállalatoknak.

Céges autók vs. klímavédelem

Hazánk legnagyobb cégesautó-szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan immár közel 3000 hazai vállalatnak kínál teljeskörű mobilitási megoldást, jelenleg közel 33 000 járművel az utakon. A gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátása hazánkban is jelentős probléma, amelyre a cég klímavédelmi és biodiverzitás-megőrző programokkal válaszol. A konferencián a partnereit is megkérdezte környezetvédelmi tevékenységükről. A válaszadók többsége (57%) céges szinten is folyamatosan méri a károsanyag-kibocsátást, és kidolgozott cselekvési tervet követ annak mérséklésére. A vállalatok kisebb részénél ugyan, de vannak konkrét kezdeményezések a kibocsátás ellensúlyozására: faültetési program a válaszadók 13 százalékánál, míg kompenzációs projektek pénzügyi támogatása a cégek nagyjából egytizedénél működik. A válaszadó cégek ötöde azonban még egyáltalán nem foglalkozott klímavédelmi kérdésekkel – holott ezek negyede olyan vállalat, amelynek céges flottája több mint száz autóból áll. Ezek a legfontosabb szempontok A vállalati károsanyag-kibocsátás csökkentésének könnyen bevezethető módja lehet a környezetbarát mobilitási technológiák alkalmazása – és bár a cégesautó-szolgáltatók kínálatában a Magyarországon forgalomba helyezhető összes hibrid, plug-in hibrid és elektromos modell elérhető, a flották kialakításakor Magyarországon ma még nem a karbonsemlegesség az elsődleges szempont. A válaszadók szerint az autók kiválasztásakor a költségek kiszámíthatósága a legfontosabb, amit az gépjárműflotta üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatások minősége követ. Érdekesség, hogy az ár, mint szempont, csak ezek után, a harmadik helyen szerepel. Az autó megjelenése és kényelme az utolsó helyen áll, ha vállalati járműről van szó.

Míg tapasztalataink szerint korábban az ár számított a legfontosabb szempontnak, az elmúlt időszak kiszámíthatatlansága – például az üzemanyagárak gyors változása, az új autók beérkezésének nehézségei – a flottapiacon is újraírta a szabályokat

– mondta el Pesti Tímea, az ALD Automotive | LeasePlan vezérigazgatója. Az elektromos céges autóké lehet a jövő Az ALD Automotive | LeasePlan éves flottakonferenciáján megkérdezett cégvezetők és flottamenedzserek arra is választ adtak, hogy a jelenlegi trendeket látva milyen megoldásokat vezetnének be 1-3 éven belül saját vállalataiknál. A válaszok alapján a legtöbb vezető átfogó mobilitási csomag kialakításában gondolkodik, ami magában foglalja a tömegközlekedést vagy egyéb mikromobilitási és megosztó szolgáltatásokat is a céges autó mellett, de 45 százalékuk gondolkodik az elektromos flottára való átálláson is.

Az elsősorban városokban közlekedő munkatársaknak ideális választást jelentenek a zéró karbonkibocsátású elektromos autók, amelyekből egyre bővülő kínálat áll rendelkezésre a cégesautó-szolgáltatóknál is, de nem szabad megfeledkezni a munkahelyi töltés biztosításáról sem – mondta el Pesti Tímea.

Ajánlott tartalom

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.