Átfogó természetvédelmi razzia volt a Balatonon

Átfogó ellenőrzést tartott a hétvégén a balatoni vízirendészet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amelynek során 228 ellenőrzésből hét szabálysértési feljelentés született.

Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: az akció célja elsősorban a természetvédelmi és környezetvédelmi szabályok betartásának ellenőrzése volt. Összesen ötven rendőr, természetvédő és halőr vett benne részt nyolc hajóval és tíz gépkocsival.

A hét szabálysértési feljelentés engedély nélküli horgászás, és a hajózási szabályok megsértése miatt történt. Az utóbbi esetekben a hajók kötelező felszerelései voltak hiányosak. Két helyszínen találtak a társhatóságok szakemberei illegális partfeltöltésre utaló nyomokat. Ezek kivizsgálása megkezdődött annak kiderítésére, ki dolgozott az érintett területeken, volt-e arra bármilyen engedélye, illetve mekkorára tehető az okozott kár.

Utoljára tavaly november végén volt összehangolt közös akciója a balatoni társhatóságoknak. A következő hónapokban többet is terveznek. Nagy Jenő beszámolója szerint az ehhez hasonló “razziákban” átlagosan az ellenőrzöttek 8-10 százaléka ellen kell feljelentést tenni. A mostani akció során ennél kedvezőbb eredmény született.

Ajánlott tartalom

Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.