Atomenergia-cégektől kaptak apanázst a japán atomipari felügyelet emberei

Atomipari cégektől kaptak rendszeres juttatást az atomreaktorok biztonsági előírásait megállapító japán kormányzati testület tagjai.

A hat tagú testületből négyen kaptak évek alatt átszámítva több tízezer eurót fejenként. Jamamoto Akiónak, a nagojai egyetem oktatójának 3 év alatt több mint 260 ezer eurót fizetett ki több cég, ebből bő 60 ezer eurót a tavaly szökőárban megrongálódott Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető TEPCO cég egyik leányvállalata.  Az atomreaktorok biztonságáért felelő testület három másik tagja is kapott különféle juttatásokat. Jamagucsi Akirának, az oszakai egyetem tanárának 30 ezer eurót folyósított a Mitsubishi nagyvállalat atomenergetikai berendezéseket is gyártó részlege. Abe Jutaka, aki a Cukuba egyetemen tanít, csaknem 50 ezer eurót kapott, ennek egy részét a TEPCO egyik kutatólaboratóriumától. Szugijama Tomojuki, a japán energiahivatal kutatója csaknem 30 ezer eurót kapott egy nukleáris fűtőanyagot gyártó cégtől. A kifizetések jogszerűek voltak, de megkérdőjelezhető, hogy az érintettek függetlenül látták-e el munkájukat. A felügyeleti testületet idén állították föl azért, hogy kidolgozza az atomreaktorok működtetésére vonatkozó új biztonsági előírásokat. Fennáll a veszély, hogy a testület tagjai a nekik súlyos pénzeket kifizető iparági szereplőknek kedvezve lazább szabályokat írtak elő – írta szombati számában a Tokió Simbun napilap. Japánban a tavaly márciusi baleset után Fukusima-1 atomerőműben leállított négy rektoron kívül 48 atomreaktor működik. Ezek állítják elő a több mint 120 millió lakosú szigetországban felhasznált energia nagyjából harmadát.

Ajánlott tartalom

Egzotikus betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt

Messzi földről származó különleges betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt, amire fel kell készíteni az orvosokat - hangsúlyozta egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.