Atomerőmű egy kocsiban? Ez a jövő!

A Lockheed Martin Corp. repülés- és haditechnológiai óriáscég bejelentette, hogy olyan áttörést értek el a fúziós energia használatában, melynek köszönhetően lehetséges lesz a teherautó-méretű atomerőművek létrehozása. Ráadásul a módszer nem termel radioaktív mellékterméket.

A Reuters jelentése szerint az új generációs atomerőműveket akár egy teherautó rakodóterébe is fel lehet pakolni, olyan kicsik lesznek. A hírügynökségnek Tom McGuire projektvezető elárulta, hogy négy éve dolgoznak azon a „kompakt fúziós energián” alapuló megoldáson, melyet a Lockheed Skunk Works névre hallgató telephelyén, az amerikai légierő 42-es számú bázisán állítottak össze a kaliforniai Palmdale-ben. Most érezték elérkezettnek az időt arra, hogy kormányzati és magánfinanszírozók után kutassanak a technológia piaci hasznosítására.

A vállalat számos idevonatkozó találmányának bejegyzése is folyamatban van. A Pentagon már vállalta, hogy fizeti egy prototípus megépítését, amely egy éven belül el is készülne. Üzembe helyezésére viszont legalább öt évet kell majd várni, vélekednek a szakemberek. A Loockheed saját állítása szerint képes 2,1 X 3 méteres minireaktorokat építeni. Ez tízszer kisebb méretet jelent, mint a ma működésben lévő legkisebb atomreaktorok. (A növekvő energiaigényre is válasz lehet az új fejlesztés, hiszen a megújuló energiaforrásokból helyhiány miatt ezt lehetetlen fedezni.)

A Lockheed mérnökei szerint saját találmányuk biztonságosabb, mint a jelenleg használatos, atommaghasadáson alapuló technológiák. A fúziós erőműben végbemenő folyamat ugyanis hasonlatos ahhoz, ami a Napban zajlik le: két nagyon forró atom összeütközik, s az atommagjaikból egy új atommag keletkezik.A fúziós energia tízmilliószor(!) több villamosságot képes termelni, mint a fosszilis energiahordozók. Nagy előnye továbbá, hogy a folyamat nem jár radioaktív melléktermékek keletkezésével. .

A megújuló energiák egyik nagy előnye az, hogy helyben, nagy erőművek nélkül lehet energiát termelni, vagyis nem kell a villamos energia nagy távolságú szállításával és tárolásával bajlódni a szakembereknek. A fúziós energiával működő minierőművek is hasonló decentralizációt tesznek majd lehetővé,

Egy ilyen minireaktor akár egy nagy repülőgép-anyahajót is képes lenne ellátni a szükséges energiával, állítják a cég munkatársai. Az ilyen típusú monstrumok jelenleg hagyományos atomreaktorokkal működnek. A vállalat az elmúlt években egyre nagyobb beruházásokat eszközölt az alternatív energetikai megoldások K+F-jébe, hogy ezekkel ellensúlyozza megcsappant hadászati megrendeléseit.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.