Atomerőmüvekből turisztikai látványosság?

A tendencia világszerte érvényesül, miszerint az atomenergia felhasználása fokozatosan visszaszorul az energiaellátásban és egyre nagyobb teret nyer a megújuló energiaforrások hasznosítása. A változással viszont felmerül az a kérdés, mi lesz a sorsa a leállított atomerőműveknek?

Példának okáért, Németország 2022-ig a teljes átállás mellett tette le voksát az ország energiaellátásában, szó szerint napirendi kérdéssé vált ennek az “örökségnek a rendezése”. Meglepő megoldást kínál az ügyben ország nyugati felében megvalósított projekt, amely azt hivatott megmutatni, miként lehet vidámparkot létrehozni egy atomreaktor területén, eddig soha nem látott módon átalakítani egy ilyen veszélyes objektumot.

Hogy az ötletet siker koronázta, bizonyságul szolgál rá az a látogatói statisztika, amely arról tanúskodik, hogy sok százezer látogató kereste már fel ezt a különös múlttal bíró vidámparkot a világ minden  szegletéből. S ha már a múltat idézzük, az átalakított erőmű épületeit 1972-ben kezdték építeni, de műkődése nem lett hosszúéletű.

-

Tudniillik szinte folyamatosan támadások kereszttüzében állt a nukleáris energia elleni erőteljes tiltakozások miatt. Sorsa hamar megpecsételődött, tíz esztendő sem kellett hozzá mígnem befejezte működését, a reaktort leállították. Ez adott szabad utat az átalakításának. A munkálatok költsége mintegy négy milliárd dollárt tett ki, de a hatalmas invesztáció eredménye példaadó mintául szolgált. Nem mindennapi turisztikai látványosságot építettek ki ezen a hajdanvolt veszélyes munkaterületen.

-

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.