Atomreaktorokat üt ki a banális hiba

Leállítja négy nukleáris blokkját Nagy-Britanniában az EDF Energy, a francia EDF energiaszolgáltató ottani leányvállalata, miután az elmúlt hónapokban nem talált megoldást vízforraló rendszerük hibájára. A cég ezzel elveszti atomerőművi kapacitása negyedét. Az EDF Energy négy erőművet üzemeltet a szigetországban, amelyek teljes kapacitása 8,8 ezer megawatt (ez több mint négyszerese a paksi atomerőmű áramtermelési képességének – a szerk).

Az erőművek Nagy-Britannia áramellátásának tíz százalékát biztosítják, így a leállás rámutat arra, milyen erősen függ az ország az atomenergiától – hívja fel a figyelmet a Financial Times. Ráadásul az EDF Energy reaktorait egy kivétellel legkésőbb 2023-ig le kellene állítani, mivel lejár az üzemidejük. A cég szeretne megbízást kapni a létesítmények üzemidejének meghosszabbítására.

Elővigyázatosság

Emellett több milliárd fontért új erőművet is építenek – erről tavaly írtak alá megállapodást a kormány részvételével. London garantálta, hogy az új nukleáris létesítményben előállított elektromos energiát megawattóránként 92,50 fontos áron átveszi. Ez az ár durván a kétszerese a jelenleginek. (A paksi bővítésről szóló megállapodásban, amennyit erről tudni lehet, nem vállalt áramár-kötelezettséget a magyar kormány – a szerk.)

Az üzemeltető közleménye szerint a vízforraló hibáját egy rutinleállás során már korábban észrevették, ezért csökkentett kapacitással működtették tovább az érintett reaktor. A júniusban kezdődött felülvizsgálat aztán kiderítette, hogy egy kiegészítő cső hibája okozza a problémát, amire egyelőre nem tudják a megoldást. Biztonsági okokból mind a négy olyan atomreaktort leállították, amelyben ez az alkatrész megtalálható.

Nem lesz gond

A hiba olyan erőművekben történt, amelyeket 1983-ban helyeztek üzembe és a tervek szerint 2019-ben állítanak le. A javítás időtartamát nyolc hétre becsülik. A Centrica nevű vállalkozás, amely közvetetten 20 százalékkal részesedik az EDF Energyben, arra számít, hogy 2014-es profitja részvényenként 0,3 pennyvel csökken a baleset miatt.

A brit energiaellátásért felelős állami szervezet, a National Grid szerint az ország áramellátásában nem okoz gondot a kiesés, mert az évnek ebben az időszakában viszonylag kicsi a fogyasztás. Emellett a szélerőművek sok elektromos áramot termelnek mostanában.

forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.