Atomtemető van a La Manche fenekén

28.500, erőművi radioaktív hulladékot tartalmazó hordó hever a La Manche csatorna mélyén az 50-es, 60-as évek óta.

A tartályokról évtizedekig mindenki azt hitte, hogy már rég szétmállottak, a hulladék pedig kimosódott a világ óceánjaiba, azonban az ARTE német-francia tévé nemrég teljesen ép hordókat talált a tengerfenéken. A műsor április 23-án kerül adásba, írja az index.hu.

A távirányítású robottengeralattjáróval készített felvételekről beszámoló spiegel.de híre szerint az első két hordót a francia partok közelében, 124 méter mélyen találták meg. A 17.224 metrikus tonnányira becsült atomhulladékot a britek és a belgák süllyesztették el, Alderney szigetétől északra. Az anyag veszélyességét jelzi, hogy a brit eredetű hulladék radioaktivitása 58, a belgáé 2,4 ezer milliárd becquerel. Összehasonlításul: a vonatkozó EU-szabvány szerint az ivóvíz megengedett nuleáris szennyezettsége literenként 10 becquerel. A német zöld párt a hírre reagálva azonnal a hordók kiemelését sürgette, politikusai szerint ennyire sekély vízben azok komoly környezeti kockázatot jelentenek. A berlini kormány egy parlamenti kérdésre válaszolva tavaly nyáron azt közölte, hogy a csatorna utolsó, 2009-es vizsgálata nem mutatott ki radioaktív szennyeződést az ismert lerakóhelyek környékén.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.