Attenborough védelmébe vette a szélturbinát

Védelmébe vette Sir David Attenborough a híres glyndebourne-i operafesztivál helyszíne közelébe telepített szélturbinát, miután helybeliek panaszkodtak a zajára.

A 85 esztendős brit dokumentumfilmes és természettudós, aki az ötvenes évek óta visszatérő látogatója a glyndebourne-i operának, személyesen is részt vett a napokban a szerkezet “felavatásán”. A hetven méter magas turbinát a South Downs Nemzeti Park szívében, egy régi szélmalom helyén állították fel – közölte a The Daily Telegraph online kiadása. “Ez az energiaforrás sohasem lesz elég az összes igény kielégítésére, de örülnünk kell minden energiának, amelyet a szél termel. Akkor is, ha csak az ország energiaszükségletének egy szeletét nyerjük vele” – jelentette ki Attenborough, aki egyúttal olyan “elegáns szerkezetnek” nevezte a gépet, amely “harmonikusan illeszkedik a környezetbe”. Szerinte a “szél ritmikus hangja” nem fogható a többi szabadban hallható mechanikus zajokhoz, mint amilyen például egy repülőgépé. A szélturbina ráadásul nem szennyezi úgy a környezetet, mint az ásványi anyagokkal fűtött erőművek. A berendezés adja majd a “zöld” operaház működtetéséhez szükséges, megújuló energiaforrásból származó energia 90 százalékát. Az 1,5 millió fontos (530 millió forintos) befektetés hat éven belül térül meg, azt követően pedig még bevétele is származhat belőle az operának – írta a telegraph.co.uk. A helybeliek egy csoportja ugyanakkor felpanaszolta, hogy zavarja őket a szélgép monoton zümmögése. Egyesek úgy vélik, hogy a zaj komoly gondot okozhat a nyári operafesztivál idején, amikor százak piknikeznek a környéken. Az illetékesek ezt az aggodalmat azzal hárították el, hogy a szerkezet hangja nem veszélyezteti az előadásokat, és ha a zajszint átlép egy küszöböt, menten leállítják a gépet.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.