Napjaink egyik legsürgetőbb feladata az, hogy felhagyjunk a fosszilis energiahordozók használatával, és az alternatív megoldások felé forduljunk.

Áttörést értek el a napenergia tárolásában

Napjaink egyik legsürgetőbb feladata az, hogy felhagyjunk a fosszilis energiahordozók használatával, és az alternatív megoldások felé forduljunk.

Az átalakuláshoz elengedhetetlen, hogy olyan technológiákat találjunk, melyekkel hosszú távon, hatékonyan tárolhatjuk az előállított energiát. A Lancasteri Egyetem kutatói egy kristályos anyagot vizsgálva felfedezték, hogy segítségével képesek elraktározni a napenergiát – számol be az EurekAlert.  A rendszer szobahőmérsékleten hónapokig őrizheti meg az energiát, melyet igény szerint hő formájában adhat le. A szakértők szerint az anyag továbbfejlesztve nagyban hozzájárulhat az energiatárolás modernizálásához, illetve a fűtésrendszerek fejlődéséhez. Az anyagot többek közt autók ablakában alkalmazhatnák, ezzel segítve a lerakódott jég felolvasztását. Az anyag alapját egy fém-szerves keret (MOF) jelenti, ebben a fémionokat szén alapú molekulák kapcsolják össze egy háromdimenziós szerkezetté. A MOF-ok struktúrájukba más molekulákat is befogadhatnak, így hozva létre kompozit anyagokat. A lancasteri csapat a Kiotói Egyetem korábban bemutatott MOF kompozitját, a DMOF1-et vizsgálta. A szakértők a struktúra pórusait azobenzénnel töltötték fel, ezen anyag képes elnyelni a napsugárzást, és külső inger, például hő vagy fény hatására át tudja alakítani saját formáját.

A tesztek során a kutatók UV-sugárzásnak tették ki az azobenzént, amitől az anyag megváltoztatta alakját a MOF pórusain belül. A folyamat hatására az azobenzén rúgószerűen tárolta el az energiát, amelyet utóbb hő alkalmazásával tudtak felszabadítani. A legtöbb hasonló technológiával néhány óráig, esetleg néhány napig raktározhatják el az energiát, az új rendszerrel azonban akár négy hónapig is megőrizhetik. Mivel a MOF-os megoldás nem folyékony, hanem szilárd, meglehetősen stabil.

John Griffin, a csapat tagja szerint fejlesztésük hasonlít a kézmelegítőkben megtalálható halmazállapot-váltó anyagokra, de képes közvetlenül befogni az energiát a napsugárzásból. A kutató bízik benne, hogy a későbbi fejlesztésekkel tovább növelhetik a rendszer hatékonyságát, egyelőre ugyanis csak kis energiamennyiséggel kísérleteztek.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.