Áttörést hozhat 2010 a zölderőművek építése terén Magyarországon

Az idén a gazdasági válság ellenére jelentősen nőtt a zölderőmű-projektek száma Magyarországon, 2010 így áttörést hozhat a megújulóenergia-termelésben.

Az ELMIB csoport várakozása szerint a zöldenergia-termelésen belül a hangsúly egyre inkább a biogáz és biomassza erőművek létesítése felé tolódik, ezt támasztja alá az a tény is, hogy 2009 végéig csaknem húsz erőmű építésére adtak engedélyt Magyarországon.

Csaknem húsz új biogáz és biomassza-erőmű létesítésére adott engedélyt hazai vállalkozásoknak a Magyar Energia Hivatal december elejéig, miközben a beruházók szélerőmű építés iránt tanúsított érdeklődése jelentősen csökkent.  Az ELMIB csoport várakozásai szerint ez a tendencia tovább erősödhet 2010-ben, köszönhetően annak is, hogy Magyarország adottságai elsősorban biogáz és biomassza erőművek építéséhez ideálisak.

Az ELMIB felmérése szerint az elmúlt évek során engedélyezett szélerőművek száma többszöröse volt a biomassza és biogáz erőművekének, ám idén fordult a kocka. 2010-ben a zöldmezős, új biogáz és biomassza erőművek létrehozására irányuló tervek száma jelentősen meghaladta a szélerőművekét. Idén először jelentek meg olyan vállalkozások, amelyek zölderőművek építésével oldották meg saját energiaellátásukat.  A beruházók közt olyan mezőgazdasági üzemek is akadnak, amelyek hulladékuk feldolgozása során állíthatnak majd elő energiát, miközben a folyamat eredményeként keletkező végtermék felhasználható lesz a termőtalaj javítására is.

A zölderőmű építési tervek száma annak ellenére nőtt számottevően, hogy a gazdasági válság jelentősen rontotta mind a beruházási lehetőségeket, mind a zöldenergia árelőnyét.  Az ELMIB csoport ugyanakkor a konjunktúra feléledésével párhuzamosan a nyersanyag – így az olaj és a gáz – árának növekedésére számít 2010-ben. A fosszilis energiahordozók iránti kereslet növekedése már most is a jelenlegi 80 dollár közelébe röpítette az olaj hordónkénti árát, miközben egyes prognózisok jövőre ismét a százdolláros szint elérésével számolnak. Mindez fokozza a megújuló forrásokból származó energia versenyképességét, és tovább ösztönzi az új beruházásokat, így 2010 újabb lendületet adhat a biogáz- és biomasszaerőmű-építéseknek országszerte.

A magyar villamosenergia-termelésnek 2008-ban mintegy 7 százaléka származott megújuló energiaforrásból, miközben Európában ugyanez az arány 17 százalékos volt.  A helyi erőforrásokra alapozó, környezetbarát energia előnyei ugyanakkor Magyarországon is egyre szembetűnőbbek: a beruházás új munkahelyeket teremt, a kisebb széndioxid-kibocsátáshoz rövidebb szállítási útvonal és ezzel együtt biztonságos, kiszámítható ellátás társul. Emellett a megújuló energiára alapozott helyi termelés csökkenti a vállalatok, térségek és az egész ország függőségét az energiaimporttól, a beruházások pedig segíthetik Magyarország kilábalását a gazdasági válságból. Kele József, az ELMIB vezérigazgatója úgy véli, hogy a hazai szabályozás megfelelő átalakításával még kedvezőbb feltételeket lehetne teremteni a zölderőmű-beruházások fellendítéséhez. Ezt egészíthetné ki az uniós támogatások intenzitásának növelése is.

Az ELMIB csoport idén adta át Dömsödön hazánk harmadik legnagyobb mezőgazdasági hulladékra alapozott biogáz erőművét, amely egy Dömsöd méretű város – háromezer háztartás – villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot termel. A társaság Kaposváron és Salgótarjánban megállapodást kötött további két biomassza erőmű építéséről, amelyek 2012-től a helyi távfűtés árát is tovább mérsékelhetik.

Az ELMIB csoport Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő, hazai tulajdonban lévő energetikai társasága, mely teljes körű, a térségi adottságokhoz alkalmazkodó, környezetbarát szolgáltatásokat nyújt az önkormányzatok és a vállalatok számára az ország egész területén. Tevékenysége az energiával kapcsolatos szolgáltatások széles körét öleli fel: megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermeléssel, energiakereskedelemmel és gázelosztással, közvilágítási és belsővilágítási rendszerek korszerűsítésével és üzemeltetésével egyaránt foglalkozik.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.