Augusztus 15-től lehet beadni lakossági energiatakarékossági pályázatot

A lakosság számára meghirdetett, korábban Nemzeti Energiatakarékossági Program néven futó pályázatot az idén “Új Széchenyi Terv – Zöld beruházási Rendszer – Mi otthonunk felújítási és új otthon-építési alprogramnak” hívják, és nemcsak a neve, de a szabályok és a pályázati anyag elkészítése is sokkal bonyolultabbá vált. A keretösszeg 1,6 milliárd forint, ami néhány száz pályázat finanszírozására elegendő.

A támogatás célja
A támogatás célja meglévő lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentését eredményező energiahatékonysági komplex felújítása, korszerűsítése, megújuló energiafelhasználás elősegítése, valamint új, energiatakarékos lakóépületek építése.

 
Energiahatékonysági felújítást megvalósító beruházások esetén:
Az ÚSZT ZBR „Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram” keretében minden olyan, az alábbiakban felsorolt beruházás támogatható, melynek széndioxid-kibocsátás csökkentése számítható, illetve energetikai hatékonyságjavító hatása az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 (V.24.) TNM rendelet szerint igazolható. A beruházással érintett ingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia és legalább a B kategóriát el kell elérnie. Azon lakóépületek esetében, amelyek már jelenleg is megfelelnek a D vagy C épületenergetikai követelmény értékeknek, azoknak megújuló energia alkalmazásával min. A energia osztályt kell elérniük. Azon lakóépületek esetében, amelyek már jelenleg is megfelelnek a B épületenergetikai követelmény értékeknek, azoknak megújuló energia alkalmazásával A+ energia osztályt kell elérniük.

 
Új építés esetén:
A ZBR „Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram” keretében minden olyan, az alábbiakban felsorolt beruházás támogatható, melynek széndioxid-kibocsátás csökkentése számítható, illetve energetikai hatékonyság-javító hatása az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 (V.24.) TNM rendelet szerint igazolható. A beruházással érintett ingatlan A vagy A+ energetikai kategóriát kell hogy elérjen (a megújuló részarány vállalásának függvényében). Mindkét esetben egy megújuló energia felhasználása kötelező úgy, hogy a megújuló energia felhasználása minimum 25%-ka kell hogy legyen a fűtés és használati melegvíz (továbbiakban: HMV) fajlagos energiaigényének.

 
A pályázat forrása
A Zöld Beruházási Rendszer rendelkezésre álló pénzeszközeinek felhasználása vissza nem térítendő, utólagos finanszírozású támogatás formájában történik, a Zöld Beruházási Rendszer végrehajtásának feladatai fejezeti kezelésű előirányzat terhére. A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 1,6 milliárd Ft.

 

Pályázók köre
Energiahatékonysági felújítást megvalósító beruházások esetén:
természetes személyek,
lakásszövetkezetek,
társasházak (a lakásszövetkezet és a társasház a továbbiakban együttesen: lakóközösség)

 
Új építés esetén:
természetes személyek,
az építtető gazdálkodó szervezet, amennyiben az építendő ingatlan társasház
Energiahatékonysági felújítást megvalósító beruházások esetén a további feltételekkel együtt kell megfelelni a benyújtott pályázatnak:
építési év korlát: 1992. előtt (1991. 12.31. után épült, ill. 1991.12.31. után megszerzett használatba vételi engedéllyel rendelkező épületek nem vehetnek részt a pályázatban)
társasházak és lakásszövetkezetek esetében legfeljebb 12 lakásalbetét/lakásos lakóépület
hagyományos technológiával épült lakóépület

 
Új építés esetén a további feltételekkel együtt kell megfelelni a benyújtott pályázatnak:
családi ház, ikerház, sorház, láncház esetén max. nettó 200 nm hasznos alapterület/ lakóegységig nyújtható támogatás (családi házas ingatlan)
társasházak esetében lakásonként max. nettó 90 nm hasznos alapterületig nyújtható támogatás úgy, hogy legfeljebb 12 lakás-albetétes legyen az ingatlan.

 
Támogatható tevékenységek köre
nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréje, beépítése
az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
homlokzatok és födémek hőszigetelése
meglévő, hagyományos energiaforrással működtetett (gáz, szén, elektromos áram) fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, korszerűsítése, átalakítása
hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítése
a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra, az energia hálózatba való esetleges visszatáplálásra

 
Megújuló energia alkalmazása kötelező a következő esetekben
új építés esetén
felújításnál 50%-os támogatási intenzitás esetében
D vagy C kategóriából A energetikai osztályba történő elérés esetén
B kategóriából A+ energetikai osztályba történő elérés esetén a megújuló energia felhasználása minimum 25%-ka kell hogy legyen a fűtés és HMV fajlagos energiaigényének. Új építésű, lakáscélú energiatakarékos házak építésének támogatásánál az építéssel kapcsolatos minden olyan fent felsorolt tevékenység támogatható, amelyek szükségesek az A vagy A+ energetikai kategória eléréséhez.

 
Benyújtás időpontja, határideje
 Pályázatot 2011. augusztus 15-től 2011. október 30. 24:00 óráig vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehetséges benyújtani.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.