Ausztrál tűzvész – tovább romolhat a helyzet januárban és februárban

Tovább súlyosbodhat az ausztrál tűzvész januárban és februárban – mondta Kröel-Dulay György ökológus (Magyar Tudományos Akadémia) szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Az ökológus szerint mivel hagyományosan az év első két hónapjában kapnak lángra a bozótosok Ausztráliában, számítani kell arra, hogy tovább romlik a helyzet. Hozzátette: a mostani tűzvész annyiban más, mint a korábbiak, hogy – mivel az elmúlt három évben rendkívül kevés volt a csapadék – az eddig nedves erdők is kiszáradtak és lángra kaphattak. Az ausztrál jelentések szerint 2019 volt a legmelegebb és a legszárazabb év az ország történetében, ami azt jelzi, hogy a globális felmelegedés hatására változik a klíma – mondta az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

DiCaprio is adakozik 

Hárommillió dolláros (898 millió forintos) adománnyal járul hozzá Leonardo DiCaprio amerikai filmsztár Earth Alliance alapítványán keresztül az Ausztráliában pusztító erdőtüzek megfékezéséhez. Az alapítvány létrehozta az Australia Wildfire Fund nevű alapot, hogy azon keresztül jutassa el az országszerte pusztító katasztrofális bozóttüzek megfékezését támogató nemzetközi segítséget. Az Oscar-díjas színész a tavaly életre hívott, a klímaváltozás és a fajpusztulás ellen küzdő Earth Alliance egyik társelnöke. A további társelnökök között van még Laurene Powell Jobs és Brian Sheth üzletember is. Az erdőtüzek szeptember eleje óta hatalmas területeket perzseltek fel, a lángoknak 25 halálos áldozata volt és mintegy kétezer otthon égett porig Ausztráliában. A szokatlanul kiterjedt természeti katasztrófát az extrém aszály, forróság és a rekordszárazság számlájára írják. Az alap helyi ausztrál partnerekkel működik együtt, köztük az Aussie Ark, a Bush Heritage és a Wires Wildfire Rescue szervezetekkel. DiCaprio mellett korábban számos híresség adományozott jelentős összegeket a tűzvész megfékezésére, a károk enyhítésére és az áldozatok megsegítésére. Köztük volt Chris Hemsworth, Elton John, Pink, Nicole Kidman és Keith Urban, valamint a Metallica rockegyüttes is.

 

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.