Ausztrália 80%-kal csökkentette műanyag zacskó használatát

Ausztrália, a bolygónk túloldalán olyat vitt véghez, amit még Európában nem láttak: mindössze 3 hónap alatt 80%-kal csökkentette műanyag zacskó használatát.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a világra, hogy megküzdjön műanyag függőségével. A hulladéklerakók és az óceánok egyaránt fuldokolnak a műanyag szemétben, mely nyers olajból készül és évszázadok alatt bomlik le. Újabb bizonyítékok azonban rámutatnak, hogy apró változtatásokkal a műanyag használat szabályozásában összességében hatalmas változásokat lehet elérni. Amikor Ausztrália két legnagyobb szupermarket lánca 3 hónapja betiltotta a műanyag zacskókat – írja a ‘The Guardian’ – az eredmény az ország műanyag zacskó használatának 80%-os csökkenése lett.

A műanyagok

Ausztráliában közfelháborodást váltott ki, amikor a Coles és a Woolworths kiskereskedelmi láncok idén nyáron ígéretet tettek a műanyag zacskók betiltására. Eleinte nehezen mentek a dolgok: a Woolworths erre a lépésre vezette vissza zuhanó eladásait, a Coles pedig gyorsan visszavonta az új szabályt mielőtt egy köztes megoldásnál kötött ki, mely szerint a műanyag zacskókért most felszámítanak egy kisebb díjat. Ám Ausztrália Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetsége szerint csupán néhány hónappal később a zacskó betiltás jelentős pozitív hatást gyakorolt a környezetre. A csoport becslése szerint a tiltásnak köszönhetően körülbelül 1,5 milliárd zacskó nem került ki a természetbe.

Zacskók nélkül

Az Európai Unió ez év októberében megszavazta, hogy 2021-ig teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagokat – bár a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk a törvényt. Eközben a Coles és a Woodworths lépései rámutattak, hogy apró változtatásokkal a kiskereskedelem is sokat tehet a műanyag probléma mérsékléséért. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.