Ausztrália lekörözné Amerikát

Az ausztrál kormány nem titkolt szándéka, hogy versenybe szálljon Amerika napenergia kapacitásával. Ennek érdekében a kormányfő, Kevin Rudd múlt héten bejelentette, hogy a világ legnagyobb napenergia-erőművét tervezik megépíteni.

Hónapról hónapra indulnak beruházások, melyek ezen alternatív energia legnagyobb erőművének megépítését tűzik ki célul. A kínai kormány 2008 decemberében hirdette meg 1 gigawattos projektjét, ezt követte az amerikai terv. A Los Angeles melletti sivatagban üzembe helyezendő erőmű tervezett maximális teljesítménye 1,3 gigawatt. A tükrök által összegyűjtött napsugarak összegyűjtésére 7, egyenként 100 és 300 megawattos torony épül, az elsőt 2013-ban helyezik üzembe. A beruházás a Southern California Edison és a BrightSource együttműködésének az eredménye, előbbi biztosítja a területet, utóbbi az erőmű felépítéséért vállalta a felelősséget.
Az ausztrál tervekről a miniszterelnök nyilatkozatán kívül, néhány adat ismert: kapacitása 1000 megawatt, költsége 1,4 milliárd ausztrál dollár. A projekttervekre vonatkozó pályázati kiírás még az idén kezdetét veszi, és a győztes nevét 2010-ben hirdetik ki. Kevin Rudd így beszélt az elképzelésről:
„A kormány a hazai alternatív energia piaci résztvevőivel egyetértésben megépíti a világ legnagyobb napenergia-erőművét, amely, teljesítményét tekintve, háromszor nagyobb lesz a jelenleg Kaliforniában működőnél.
Miért is vágunk ebbe bele? Azért, mert támogatnunk kell Ausztrália jövőjét és a tiszta energia forrásait, azért, hogy serkentsük a gazdaságot, és nem utolsó sorban azért, hogy munkahelyeket és remek üzleti lehetőségeket teremtsünk.
Mi nem a tiszta energia követői, hanem annak vezetői és alakítói kívánunk lenni.”
Akár sikerül elnyerni a világ legnagyobb napenergia-erőműve címet, akár nem, a beruházás mindenképp nagy lépés jelent az országnak.

Ajánlott tartalom

Radikálisan lecsökkent a napelemek megtérülése – pályázat is érkezett

Kevesebb, mint 7 hét és a napelemes pályázat újra kezdetét veszi.