Ausztráliában a szélenergia olcsóbbá vált a szénalapú energiáknál

Történelmi mérföldkőhöz ért Ausztrália energiaipara, ugyanis a legutóbbi jelentések szerint a szélenergiából nyert áram ára (helyenként legalábbis) alacsonyabbra zuhant, mint a fosszilis forrásokból származó áramé.

A legújabb partvidéki szélerőmű megawattóránként 80 ausztrál dolláros áron termeli az elektromos energiát, szemben az új széntüzelésű erőművek 143 dolláros, illetve az új földgázerőművek 116 dolláros költségeivel, ez utóbbiak árát ugyanis a szén-dioxid kibocsátásáért kirótt karbonadó is terheli, írja az ipon.hu. (A hetvenes-nyolcvanas években épített széntüzelésű erőművek által termelt áram ugyanakkor egyelőre még mindig olcsóbb a szélenergiánál, mondják a szakértők.) A szélenergia kiaknázásának költsége 2011 óta 10 százalékkal, a napenergiáé pedig 29 százalékkal csökkent, a fosszilis erőművek esetében eközben pedig bevezetésre került a karbonadó, és a földgáz ára is emelkedésnek indult. Az adó 2012-es bevezetésére azért kerített sort a kormány, hogy az országra kirótt nemzetközi klímavédelmi kötelezettségeket teljesíteni tudják. Ennek értelmében a 300 legszennyezőbb vállalatot az általuk kibocsátott üvegházhatású gázok után tonnánként 23 ausztrál dolláros adó megfizetésére kötelezték.

A Bloomberg New Energy Finance vezérigazgatója, Michael Liebreich elmondta, hogy az új energiák szempontjából nagyon jó jelnek tekinthető, hogy egy fosszilis forrásokban olyan gazdag országban, mint Ausztráliában, elérkezett az az idő, hogy szélenergiából olcsóbban lehet áramot előállítani, mint szénből vagy földgázból. Ausztrália célja 2020-ra annak elérése, hogy áramellátásának 20 százaléka szélenergiából fedeződjön, ennek megvalósításához azonban további komoly befektetésekre lesz szükség. Ez annál is inkább fontos lenne, mivel az előrejelzések szerint a földgáz ára 2030-ra a mai triplájára fog emelkedni, mondják az elemzők. A víz- és szélerőművek 2011-ben Ausztrália áramtermelésének 9,6 százalékát fedezték, azóta pedig több újabb megújuló energiaforrásból táplálkozó erőmű is épült, és ebben a hónapban elvileg teljesen elkészül a Macarthur Wind Farm is. A 420 megawattos, 220 ezer otthon energiellátásához elegendő áramot megtermelő erőmű a déli félteke legnagyobb szélerőműve lesz.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.