Ausztráliában fél évszázad alatt 0,7 fokkal lett melegebb

Az elmúlt ötven évben 0,7 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet Ausztráliában, ezt pedig a felmelegedés egyértelmű bizonyítékaként értelmezik kutatók.

A hőmérséklet emelkedése az egész országot érintette, és minden évtizedben tapasztalható volt – mondta hétfőn a Nemzetközösség tudományos és ipari kutatási szervezetének (CSIRO) vezetője. A vizsgált időszakban az elmúlt évtized volt a legmelegebb – fűzte hozzá Megan Clark.
A kutatás jelentős bizonyíték az éghajlatváltozásra – hangsúlyozták a szakemberek. Ausztráliában egyre “kevesebb hideg nap” figyelhető meg, a földrésznyi ország éghajlatában végbemenő “hosszantartó tendenciák” ugyanakkor egyértelműek – vélekedtek a tudósok.

Az ausztrál meteorológiai szolgálattal közösen készített CSIRO-tanulmány újabb adalék a klímaváltozásról folyó vitákban. Nemrégiben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) került bírálatok középpontjába, amiért pontatlan adatokat közölt jelentésében. Greg Ayers, az ausztrál meteorológiai szolgálat igazgatója ugyanakkor közölte: helyes adatokkal dolgoztak, és büszkék a CSIRO-val közösen készített jelentésre.
Ausztráliában az idén esedékes parlamenti választások előtt fontos témát jelent az éghajlatváltozás ügye. Már csak azért is, mert arányait tekintve az országban a legmagasabb az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás mértéke.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.