Ausztráliában is szűrnék az internetet

A kínai Zöld Gát (Green Dam) néven elhíresült internetes tartalomszűrőhöz hasonló rendszer bevezetését tervezi az ausztrál kormány annak ellenére, hogy a rendszer kritikusai szerint a kötelezően a számítógépekre telepítendő alkalmazással a véleménynyilvánítás szabadságát veszélyeztetik.

Stephen Conroy hírközlési miniszter szerint az új törvénnyel a visszautasított kategóriába (refused classification, RC) tartozó oldalakhoz való hozzáférést kívánják megtiltani. Az ilyen RC-kategóriás honlapok közé a különböző bűncselekményekkel kapcsolatos oldalak, mint például a gyermekpornográfiával, a nemi erőszakkal, illetve a kábítószer-használatot részletesen bemutató honlapok tartoznak.    A feketelistán szereplő oldalakat lakossági bejelentés alapján egy független bizottság állítja össze. Internetfelhasználók csoportjai, a pornóipar képviselői és mások is ellenzik a tervet, mondván a szűrő a szabályos oldalakat is letilthatja, miközben az adatátviteli sebességet is jelentősen csökkenti.    Conroy azonban biztos a dolgában, ugyanis a rendszert már 7 hónapja tesztüzemben használták, és az átviteli sebesség csökkenése elhanyagolható volt.

Az Electronic Frontiers Australia internetes jogvédőcsoport szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy milyen honlapokat és kinek a döntése alapján fognak korlátozni.    “Egyelőre olyan szűrőről beszélünk, amely a tiltott oldalak véletlenszerű meglátogatását akadályozzák meg” – hangsúlyozta a miniszter hozzátéve, hogy a rendszer készakarva megkerülhető.    Kínában júniustól tervezték az a Zöld Gát nevű tartalomszűrő bevezetését, amelyet végül a magánfelhasználók részére nem tettek kötelezővé. A filtert egyelőre az olyan nyilvános helyeken használják, mint az iskolák, vagy az internetkávézók.

Ajánlott tartalom

Klímapolitikai Intézet: kevesebb elektromos hulladék keletkezne, ha a fogyasztókon és nem a gyártókon múlna

Sokkal kevesebb elektromos hulladék keletkezne, ha a fogyasztókon és nem a termékek gyártóin múlna; fogyasztó- és környezetvédelmi szempontból egyaránt aktuális probléma a tervezett elavulás - derül ki a Klímapolitikai Intézet és a Századvég együttműködésében készült reprezentatív kutatásból.