Ausztráliában nyírják a környezetvédőket

Hangosan tiltakoznak a tudósok az ellen, hogy az ausztrál kormányzat lebontja a környezetvédelmi rendszert. A természetvédőket tömörítő szervezet arra kérte a kormányt, hogy hagyjon fel a kártékony ipari tevékenységeket kritizáló környezetvédők kipécézésével.

Kedden a környezetvédelemmel foglalkozó tudósok kiemelkedő csoportja ítélte el az ausztrál kormányzatnak azokat a legutóbbi lépéseit, amelyek a helyi ökológiai rendszerek védelmének leépítésére, a kutatásra fordított összegek csökkentésére, az üvegház-hatást okozó gázkibocsátás csökkentését célzó elkötelezettségtől való visszalépésre, illetve a környezetvédelmi témákban felszólaló egyének és szervezetek üldözésének fokozására irányulnak.

A Trópusok biológiájával és a természetvédelemmel foglalkozó szövetség (ATBC), amely az ausztráliai Cairns-ben tartja az éves tanácskozását, határozatot fogadott el, amely erőteljesebb törvényeket szorgalmaz Ausztráliában a klímaváltozás hatásainak csökkentése és a környezetvédelem érdekében.

„Ausztrália az utóbbi időben gyengítette vagy visszafordította az évtizedek óta érvényben lévő törvényeket, amelyek az érzékeny természetes ökológiai rendszerei és fajai védelmét szolgálták és megváltoztatott a klímaváltozás hatásainak csökkentésére irányuló hatékony stratégiákat, ilyen például a széndioxid-árazási rendszer eltörlése.” – állapítja meg az állásfoglalás. A szövetség szorgalmazza, hogy a szövetségi kormányzat az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében vizsgálja felül a pénzbírságok rendszerével kapcsolatos álláspontját és vezessen be egy kötelező rendszert a széndioxid-kvóták kereskedelmére.”

Az ATBC leszögezte, hogy nemzetközileg Ausztráliában a legmagasabb az őshonos emlősök kihalási aránya és közölte, hogy az ausztrál kormány nem tesz megfelelő lépéseket a veszélyeztetett vadvilág védelmére; csökkenti a környezetvédelmi törvények alkalmazására fordított összegeket és lehetővé teszi, hogy a helyi kormányzatok és szervezetek kikerüljék az őshonos növényzet elpusztításának korlátozását szolgáló szabályozást.

„A kormányzatnak nem szabadna megengednie, hogy az egyes államok gyengítsék vagy felborítsák az országos szintű törvényeket, mint például az 1999-ben a környezetvédelemről és a biológiai változatosság megőrzéséről hozott törvény, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben kialakult egy olyan tendencia, hogy a helyi kormányok lazítják a növényzet kiirtására vonatkozó törvényeket és „nemzeti” parkokban és más, védelem alatt álló területeken olyan ipari tevékenységeket engedélyeznek, mint például a fakitermelés, legeltetés, halászat és bányászat.” – közölte az ATBC.  A csoport azt is sürgette, hogy a kormányzat szerezzen érvényt az illegálisan előállított faanyag importját büntethetővé tevő 2013. évi törvénynek. Az Egyesült Államokban érvényben lévő Lacey törvényhez és az EU-ban alkalmazott FLEG-T rendszerhez hasonló szabályozást a tudósok és környezetvédők üdvözölték, mert a faanyag-csempészet és az illegális fakitermelés elleni hatékony eszközt látnak benne.

Az ATBC továbbá arra kérte a kormányt, hogy hagyjon fel a kártékony ipari tevékenységeket kritizáló környezetvédők kipécézésével. „Az ATBC határozottan kéri a szövetségi kormányzatot, hogy álljon el attól a törekvésétől, hogy megszünteti azoknak a környezetvédő csoportoknak és nem kormányzati szervezeteknek a kedvezményes adózási státuszát, amelyek Ausztrália egyedülálló és veszélyeztetett ökológiai rendszereinek és természetes tőkéjének védelmén dolgoznak.”

Tony Abbot, Ausztrália miniszterelnöke egy olyan tervet szorgalmaz, amelynek keretében egy kikötő kotrásából származó hulladékot helyeznének el a Great Barrier Reef Marine Park területén. A kikötő kotrására a szénszállítmányok elősegítése érdekében kerül sor.

Az ATBC határozatát támogatta a szervezet összejövetelén kedden délelőtt felszólaló Christine Milne szenátor, az ausztráliai Zöld Párt vezetője.  „Ausztrália egy gazdag ország, de mi szörnyen viselkedünk” – mondta és a közelmúltból megemlített több olyan fejleményt is, amelyek aláássák a környezet védelmét. Ilyen például, hogy a múlt héten eltörölték az országban a széndioxid-adót, azt tervezik, hogy egy kikötő kotrásából származó iszapot a Great Barrier Reef Marine Park területén raknak le, hogy megszüntették az ország 1 milliárd dolláros biológiai változatosságot szolgáló alapját, bányászati projekteket hagytak jóvá védelem alatt álló területeken, továbbá volt egy sikertelen próbálkozás arra is, hogy Tasmániában fakitermelés céljára egy világörökségi helyszínről kivonjanak 74 000 hektár természetvédelmi szempontból értékes erdőséget. „Ez egy megdöbbentő precedenst teremtett volna a Világörökséghez tartozó értékekre nézve az egész világon.”- jelentette ki a szenátor.

Milne felszólította a találkozón résztvevő tudósokat, hogy fokozzák harcukat Ausztrália fenyegetett ökológiai rendszereiért.  „Ideje felhagyni a tartózkodással.”- mondta. „Eljött a bátorság és a szókimondás ideje.”

forrás: greenfo.hu

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.