Ausztriában megkezdődött a hétvégi viharok utáni károk felmérése

A jelentős csapadékkal járó hétvégi viharok és áradások után Ausztria egyes területeiről hétfőn is erős esőzésekről érkeztek jelentések. Alsó-Ausztria több körzetét katasztrófa sújtotta területté nyilvánították.

A Tirol és Salzburg tartományok után kelet felé vonuló viharos esőzések Felső- és Alsó-Ausztriát sem kímélték. Alsó-Ausztria egyes kerületeit – Amstetten, Krems, Melk -, ahol a megáradt patakok házakat, közutakat árasztottak el, és jelentős károk keletkeztek a településeket ellátó infrastruktúrában is, katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. Az áradások következtében Ferschnitz település határában összeomlott egy híd, ezért a község egy ideig el volt zárva a külvilágtól. Paudorf és Furth körzetében két óra alatt négyzetméterenként 150 liter csapadék esett, mely 120 épületet árasztott el, hidakat rongált meg, és közutakat tett járhatatlanná. Tűzoltók, katonák, katasztrófavédelmi szakemberek és önkéntesek ezrei dolgoznak országszerte, hogy az elárasztott házak pincéiből kiszivattyúzzák a vizet, eltakarítsák a sártengert. Az esőzések és áradások sújtotta területeken elkezdődött a károk felmérése, az első becslések több millió euró veszteségről szólnak.

Sebastian Kurz kancellár Twitter-üzenetben köszönte meg a hivatásos és önkéntes segítők munkáját, valamint biztosította az érintett települések lakóit, hogy az állam “senkit nem hagy magára, és anyagilag is támogatni fogja az újjáépítést”. A vízügyi hatóság hétfői jelentése szerint a Duna Ausztria-szerte mindenütt tetőzött, és a vízállás lassan, de folyamatosan csökken.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.