Iszapömlés – Osztrák szakértő: Ausztriában nem tudni vörösiszap-tározókról

Ausztriában nincsenek aktív vörösiszap-tározók, és nem tudni olyan helyekről sem, ahol esetleg régi lerakatok lehetnek – nyilatkozta egy osztrák szakértő.

A felső-ausztriai Ranshofenben működő AMAG alumíniumgyár más technológiát alkalmaz. A hozzá tartozó tározót, amelyből egyébként 1992-ig kémiailag reaktív anyag szivárgott, már felszámolták – mondta Brigitte Winter a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) munkatársa.
Az alumíniumgyártás során először bauxitércből timföldet nyernek ki. Ennek az eljárásnak a melléktermékeként keletkezik a vörösiszap, amely arzént, higanyt, ólmot, kadmiumot és krómot tartalmazhat. A második lépésben timföldből elektrolízissel alumíniumot állítanak elő. Ebben a szakaszban is keletkeznek problematikus anyagok, így például fluorid, de vörösiszap nem.
Ranshofenben 1939 és 1992 között timföldből állították elő az alumíniumot. Az UBA egy 2004-es vizsgálata feltárta, hogy 1960 és 1992 között mintegy 370 ezer köbméter kémialiag erősen reaktív mellékterméket tároltak a gyártól két kilométerre egy tározóban. A jelentés azt is megállapította, hogy védőintézkedések és geológiai védőréteg hiányában ezek az anyagok beszivároghattak a környék talajvizeibe.
1992-ben az üzem átállt újrahasznosított alumínium előállítására, ami jóval kevesebb környezeti terhelést jelent. A régi tározót azóta felszámolták.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozó másik szakértő nem biztos benne, hogy a magyarországi katasztrófa következtében vörösiszappal szennyeződött talajt helyre lehet állítani. Walter Wenzel, a Bécsi Kertészeti Egyetem talajkutató intézetének vezetője olyan technológiák fejlesztésén dolgozik, amelyekkel helyben el lehet távolítani a káros anyagokat a talaj gyökérzónának nevezett rétegéből. Létezik például egy páfrányfajta, amely képes megkötni az arzént. Kérdéses viszont, hogy a lúgos talajon megteremnek-e ezek a növények – mondta a szakértő. Véleménye szerint az egyetlen megoldás minden bizonnyal az, hogy össze kell gyűjteni a vörösiszapot és egy “annak rendje és módja szerint” szigetelt tározóban elhelyezni.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.