Autópálya épülhet méheknek

Külön közlekedési útvonallal, afféle „autópályával” segítenék a méhek túlélését Norvégia fővárosában. A környezetvédelemmel, azon belül a városi méhekkel foglalkozó oslói Biby csoport szerint ez lenne a megoldás arra, hogy a méhek a városi körülmények terjeszkedése – és ezzel a virágzó növények csökkenése – miatt egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A méhek és más, a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte. Az ökoszisztémában, ezáltal a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszó rovarok élelmiszereink egyharmadának előállításához járulnak hozzá. Állományuk csökkenésének visszaszorítása létfontosságú az emberiség számára.

A mindössze 60 napot élő méhek egyre kisebb összefüggő zöld, virágos felületet találnak „munkájukhoz”, életfeltételeik biztosításához, erre lenne megoldás a sztráda.

A valóságban ez azt jelentené, hogy Norvégia fővárosában keletről nyugat felé haladva, egymástól 250 méterenként pollen- és pihenőszigeteket alakítanának ki. Ezek lehetnek aprócska kertek, tetőteraszok, vagy akár nagyobb méretű virágládák is. A lényeg, hogy az egyenletesen elosztott „pihenőpontoknak” köszönhetően a rovarok képesek lennének eljutni a város egyik végéből a másikba.

A lényeg, hogy ne csak füvek és fák, hanem a rovarok számára vonzó, virágzó növények is helyet kapjanak a kis kertekben, amik egyébként a városnak a méhektől függetlenül is jót tesznek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.