Az ABB telepíti a világ legnagyobb, elektromos jármű gyorstöltő-állomás hálózatát

Az ABB Hollandia egész területére kiterjedő, elektromos jármű gyorstöltő-állomás hálózat kiépítésére kapott megbízást. Ennek köszönhetően, a 16,7 milliós népességű országban 50 kilométerenként áll rendelkezésre majd ilyen töltőállomás

A Hollandia főútvonalai mentén telepített Fastned töltőállomások mindegyikét többféle multi -standard gyorstöltő egységgel látják el, azaz 50 kilowatt (kW) teljesítményű Terra 52 és Terra 53 típusú modellekkel, amelyek 15-30 perc alatt képesek feltölteni egy-egy járművet. Az első ABB Terra gyorstöltők szállítását 2013 szeptemberében kezdik meg. A napelemes védőtetővel ellátott Fastned töltőállomások építése várhatóan 2015-ben fejeződik be.

Hollandia ez ideig a legnépesebb ország, amely országos kiterjedésű gyorstöltő-hálózatot épít ki. A töltőállomások egymástól maximum 50 kilométerre helyezkednek majd el a főútvonalak mentén, és az ABB multi-standard kivitelnek köszönhetően képesek lesznek minden nagyobb európai, ázsiai és USA-beli autógyártó által forgalmazott elektromos jármű feltöltésére. Az ABB nyílt szabványokon alapuló, fehőn keresztüli csatlakozással rendelkező megoldásai lehetővé teszik, hogy a Fastned felhasználóbarát fizetési és hozzáférési szolgáltatásokat biztosítson minden járművezető számára.

Minden internet kapcsolattal rendelkező ABB gyorstöltő széleskörű csatlakozási lehetőségekkel bír, ideértve a távolról történő beavatkozást, működtetést és karbantartást valamint az intelligens szoftverfrissítést. Az ABB multi-standard kivitelű gyorstöltője mindenféle gyorstöltő-szabvány és protokoll, például a CCS és a CHAdeMo, alkalmazását lehetővé teszi. Ez azért rendkívül fontos, hogy az elkövetkező években gyorsan fejlődő autók és töltőberendezések között fenntartható legyen a kompatibilitás, illetve a Fastned számára lehetővé váljon, hogy megbízható szolgáltatásokkal álljon fogyasztói rendelkezésére és a technológia fejlődésével párhuzamosan frissíthesse rendszereit.

„Ez az országos kiterjedésű hálózat megalapozza az elektromos autózás kereskedelmileg fenntartható fejlesztését,” fejtette ki Bart Lubbers, a Fastned egyik alapítója. „Előre látható, micsoda verseny kezdődik az autógyártók között a minél gyorsabb töltés megvalósítása és minél nagyobb kapacitású akkumulátorok gyártása terén.”

A holland főútvonalak mentén telepítendő elektromos jármű töltőállomások terve 2011-re vezethető vissza, amikor a Fastned elektromos jármű töltőállomás-hálózat telepítésére vonatkozó engedélykérelemmel fordult az Infrastruktúra Minisztériumhoz. 2011 decemberében a holland kormány nyilvános pályázati kiírást tett közzé a holland főútvonalak mentén telepítendő 245 töltőállomás töltőberendezéseinek telepítésére. A Fastned társaság 201 állomásra vonatkozóan nyert koncessziót.

a hálózat

A Fastned egy holland start-up vállalkozás, amelyet 2011-ben alapított Bart Lubbers és Michiel Langezaal azzal a céllal, hogy országos kiterjedésű töltőállomás-hálózatot hozzanak létre. Üzleti modelljük azon alapul, hogy egy adott ország piacán elsőként megjelenő szereplő számára adott a lehetőség a gyorstöltő-állomások telepítése szempontjából legideálisabb helyszínek kiválasztására, amely alátámasztja egy befektetés minél korábbi elindításának létjogosultságát.

Ajánlott tartalom

A GreenGo autómegosztó öt helyszínnel bővítette szolgáltatási területét

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

 1. Elektromos autó 7milliárd embernek?
  Minden ami e témában napvilágot lát,csak eltávolít minket egyéb technikáktól:pld a vízzel üzemelő autótól,amiből a “magyar” találmányi hivatalban 3800db!!! beadvány van.
  Nem lenne érdemes a legjobb 10 találmánnyal foglalkozni ebben a témában?
  Telepítik az elektromos töltőállomásokat,kiválaszthatod az autód színét is,de gondosan ügyelnek,hogy életképes (olcsó,és minimum 10 évig üzemelő)akkumulátor ne legyen forgalomban.
  Azonnali változást követelünk!
  Ne feledjük:2 ember alkotta tárgy látszik a holdról:
  -a kínai nagyfal
  -a newyorki szeméttelep!!!