Az akácok menthetik meg Afrika gazdaságait

A hosszú évekig folytatott nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatnak köszönhetően a talaj minősége Afrika nagy részén már leromlott.

A tudósok többek között az akácfák telepítésében látják az egyre növekvő probléma megoldását. Ahogy azt Dennis Garrity, a világ agroerdészeti központjának vezetője elmondta, a fák jövője a gazdaságokban rejlik. Ezzel a nemzetközi konferencián összegyűlt közel 800 szakértő is egyetértett, akik a világ mezőgazdálkodási problémáira keresik a megoldásokat. A tudósok bebizonyították, hogy az akác kiváló nitrogén megkötő tulajdonságai révén sikeresen hozzájárulhat például az afrikai farmok felélesztéséhez, a fenntartható gazdálkodáshoz és az éghajlati változások mérsékléséhez. Mint mondták a megfelelő fák a megfelelő helyen jelentősen lassíthatják a klímaváltozás hatásait, valamint több élelmet és takarmányt biztosíthatnak.

Az akácot az övezetben különleges fenológiája teszi tökéletessé a termesztés segítésében. A fa a korai esős évszakban hullatja le nitrogénban gazdag leveleit, pont akkor, amikor a termények magvait elültetik. Leveleit a száraz időszak beköszöntével hajtanak ki újra, amikor a termények már inaktívak. Ez a tulajdonsága teszi kompatibilissé az élelmiszernövények termesztésével, mivel azoknak akkor van szükségük leginkább a napfényre, mikor az akác már lehullatta leveleit, így nem a fa nem veszi el előlük a bőséges napfényt, míg a száraz évszakban, mikor már a betakarítás megtörtént, új levelei és magvai takarmányt biztosítanak.

Az akáccal beültetett kukoricafarmok eddig hihetetlen számokat, mintegy 280%-os növekedést produkáltak. A több mint 60 éves kutatási és a gyakorlati eredmények bizonyítani látszanak a feltevést, miszerint a fák célszerű használata olcsó és fenntartható megoldást nyújt a talajminőség javításához és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.