Az alacsony energiafelhasználású épületek mellett szavazott az Európai Parlament

Megszavazta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) az épületek energiahatékonyságáról szóló új uniós jogszabályt, amelynek értelmében a 2020 után épülő új házak csak kevés energiát fogyaszthatnak, a meglévő épületeket pedig lehetőség szerint fel kell újítani.

Az EU éghajlatvédelmi csomagjának egyik célkitűzése az energiafelhasználás 20 százalékos csökkentése 2020-ig. Az új energiahatékonysági jogszabály értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a 2020 után épült épületek energiafelhasználása minimális legyen. Az új középületekre már két évvel korábban vonatkoznak a szigorú energiahatékonysági előírások. Az unió anyagi támogatást is nyújt az új előírások teljesítéséhez.

A jogszabály ösztönzi a meglévő épületek korszerűsítését, az energiapazarló berendezések lecserélését, az “okos” fogyasztásmérők felszerelését is, továbbá előírja, hogy rendszeresen ellenőrizzék a fűtésre, illetve hűtésre használt berendezéseket.
Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője a jogszabály elfogadása előtti vitában hangsúlyozta, hogy a cél elérése érdekében közvetlen támogatásokkal, kedvezményes hitelekkel, az energiahatékonyság növeléséhez kötődő kedvezményekkel kell ösztönözni a lakosságot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elavult technológiával épült lakóházak, és különösen a panelházak esetében érhető el a legnagyobb energiahatékonyság-növekedés.
“Kiváló példa erre a magyar kormány által az elmúlt nyolc évben folytatott panelprogram, amelynek keretében körülbelül 250 ezer lakást sikerült megújítani állami és európai uniós támogatással szerte az országban” – mondta. Szerinte a panelprogram folytatásához és a meglévő lakóépületek további modernizálásához elengedhetetlen legalább a jelenlegi uniós támogatási szint fenntartása. Ezért kiemelten fontosnak nevezte, hogy az épületek energiahatékonyságáról szóló jelenlegi szabályozást az Európai Unió 2013-at követő többéves költségvetésének, illetve a kohéziós politika jövőjének a tárgyalásakor is tartsák szem előtt, biztosítsák a célok teljesítéséhez szükséges forrásokat.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.