Az állandóan fagyott talajok kiolvadása gyorsíthatja a klímaváltozást

A globális felmelegedés következtében 2200-ig a világ állandóan fagyott (permafroszt) talajainak akár 60 százaléka is kiengedhet, ami hatalmas mennyiségű üvegházgázt juttatna a légkörbe, tovább gyorsítva a felmelegedést – figyelmeztetnek kutatók.

A coloradói National Snow and Ice Data Center (NSIDC) szakértőinek becslése szerint ha a felmelegedés szerény mértékben folytatódik, az örök fagy birodalmának egyharmada olvadhat ki 2200-ra, gyorsabb melegedés esetén azonban az arány elérheti az 59 százalékot is. A kutatók a becslésekhez az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) klímaváltozási forgatókönyveit vették alapul. Az NSIDC kutatóinak becslése szerint a kiolvadó permafroszt akár 190 milliárd tonna szén-dioxidot is kibocsáthat a XXII. század végére, ami körülbelül a felét teszi ki az ipari forradalom óta kibocsátott teljes karbonmennyiségnek, s mintegy ötödét a légkör jelenlegi szén-dioxid tartalmának – magyarázta Kevin Schaefer, a központ kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A 190 milliárd tonna kibocsátásának nagyobb része várhatóan a következő száz évre esik majd. Schaefer hangsúlyozta: a fagyott talaj olvadásával felszabaduló szén-dioxiddal számolni kell a klímaváltozási stratégiák kidolgozásakor.

A tanulmány eredményeit honlapján megjelentető American Association for the Advancement of Science (AAAS) közlése szerint bár más tanulmányok már kimutatták, hogy a karbon szivárogni kezdett a szibériai és alaszkai fagyott talajból, ez az első kutatás, mely konkrét becslést ad a jövőben ily módon felszabaduló szén-dioxid mennyiségére vonatkozóan.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.