Az alváshiány rövidítheti az életet

A napi hat óránál kevesebb alvás korai halálozáshoz vezethet, ám a túl sok alvás sem előnyös – óvnak brit és olasz kutatók.

Azok, akik rendszeresen ilyen keveset aludtak, 12 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a követéses tanulmány 25 éve alatt, mint azok, akik hat-nyolc órát szundítottak. Ugyanakkor azok közül is nagyobb arányban haltak meg, akik rendszeresen kilenc óránál többet aludtak – idézte szerdán a Sleep című szaklapban megjelent kutatási eredményeket a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk).
A tanulmányban 1,5 millió ember részvételével lezajlott 16 vizsgálat adatait tekintették át a kutatók. Az eredeti vizsgálatokat Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, valamint több európai és kelet-ázsiai országban folytatták le.

A Francesco Cappuccio kutatásvezető, a brit Warwicki Egyetem munkatársa által irányított szakemberek szerint míg a kevés alvás közvetlenül hozzájárulhat a rossz egészségi állapothoz, ezáltal a korai halálozáshoz, addig a túl sok alvás éppen ellenkezőleg, inkább az érintett gyenge egészségének jelzője.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.