Az amerikai áramtermelésben nő a megújuló energia aránya, de továbbra is a földgáz a legfontosabb

Az Egyesült Államok áramtermelésében 2022-ben első alkalommal haladták meg a megújuló energiaforrások a szenet, miközben a legfontosabb nyersanyag továbbra is a földgáz – derül ki az Amerikai Energiainformációs Hivatal (U.S. Energy Information Administration) friss adataiból.

A szervezet hétfői keltezésű jelentése szerint a megújuló források közül a nap- és szélenergia együttesen 14 százalékkal, a vízenergia 6 százalékkal, míg a biomassza és geotermikus energia 1 százalékkal járult hozzá az Egyesült Államok teljes áram-előállításához. A földgáz 39 százalékot jelentett az áramtermelésben, a szén 20, az atomenergia pedig 18 százalékot. Az energiainformációs hivatal adataiból az is kiderül, hogy a napenergia alapú áramtermelésben Kalifornia vezet Texas és Észak-Karolina előtt, míg szélenergiából Texas, Iowa és Oklahoma államban állítják elő a legtöbbet.

A rövid távú amerikai előrejelzés alapján idén 2022-höz képest a földgáz megőrzi részesedését az áramforrások között, míg a széné 20 százalékról 17-re csökken, a nap- és szélenergia felhasználása pedig a 2022-es 14 százalékról 17-re bővülhet. A 2050-ig szóló energiatermelési prognózis szerint az Egyesült Államokban három évtized múlva napenergiából származik majd az áramtermelés mintegy kétötöde, és egyaránt közel ötödét jelenti majd a földgáz, a szél és a nukleáris energia, miközben a szén felhasználása meredeken csökken – áll az energiainformációs hivatal hétfőn kiadott jelentésében.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.