Hordozható napelemeket, napenergiával feltölthető komputereket és hírközlő eszközöket valamint egyéb, megújuló energiaforrásokkal működő eszközöket vitt magával Afganisztánba a múlt héten Hilmand tartományba vezényelt tengerészgyalogos különítmény - jelentette kedden a The New York Times.

Az amerikai haderő csökkenti függőségét a fosszilis energiahordozóktól

Hordozható napelemeket, napenergiával feltölthető komputereket és hírközlő eszközöket valamint egyéb, megújuló energiaforrásokkal működő eszközöket vitt magával Afganisztánba a múlt héten Hilmand tartományba vezényelt tengerészgyalogos különítmény – jelentette kedden a The New York Times.

Az új berendezésekkel a dízel- és kerozin-alapú energiafejlesztéstől való függőségét kívánja csökkenteni az amerikai haderő. A műszaki újítás jelentőségét különösen aláhúzza, hogy a tálibok napok óta erős tűz alatt tartják a NATO-nak a Haibár-hágón átvezető utánpótlási útvonalát, amelyen keresztül az üzemanyag legnagyobb része érkezik az országba.
Az amerikai hadvezetés az elmúlt évtized háborús tapasztalatiból azt a következtetést vonta le, hogy megújuló energiák révén egyszerre több kockázati tényezőt is csökkenteni lehet. Az amerikai haderőnél ma még elenyésző az ilyen források hasznosítása, de a következő évtizedben ugrásszerű növekedés várható. A katonaságnál egyszerűbb lehet az átállás elindítása, mint a polgári szférában, mert itt egyszerűen csak parancsokra van szükség, míg a civileknél a lobbiérdekek képesek sokáig elhúzni a vonatkozó törvényhozási döntéseket – írta a lap.

Ray Mabus amerikai haditengerészeti miniszter, aki korábban rijádi nagykövet volt, a The New York Times-nak úgy nyilatkozott: azt szeretné, ha a haditengerészet és a tengerészgyalogság 2020-ra már 50 százalékban  megújuló energiaforrásokra támaszkodna. Ez a szám egyaránt vonatkozik a hajók, a szárazföldi járművek és a támaszpontok energiaellátására.
A haditengerészet tavaly mutatta be első hibrid járművét, a Wasp osztályú kétéltű hajót. A Makin Island elnevezésű hajó 10 csomós sebesség alatt elsősorban elektromos meghajtással üzemel. Nyáron az amerikai haditengerészet előállította az első, alga alapú üzemanyag-készleteit.
A légierő 2011-re teljes légflottáját képessé teszi arra, hogy bioüzemanyaggal repüljön. A haderőnem gépei már ma is alkalmasak arra, hogy 50-50 százalékos keverékarányban hagyományos  és növényi alapú üzemanyaggal működjenek.

Iraki és afganisztáni statisztikái alapján a hadsereg kiszámolta, hogy minden 24. üzemanyag-szállítmány egy katona vagy polgári alkalmazott életébe kerül. A lap szerint az Afganisztánba tartó konvojok 30-80 százalékban üzemanyagot szállítanak. Ráadásul miközben az amerikai haderő kedvezményes árat, mindössze 1 dollárt fizet a benzin gallonjáért (mintegy 3,8 literért), ez az üzemanyag értéke egy-egy távoli, előretolt helyőrségbe eljuttatva elérheti akár a 400 dollárt is.
A megújuló energiaforrások alkalmazását a távoli harctereken először Richard Zimler vezérőrnagy, az Irak nyugati részét megszálló amerikai erők parancsnoka vetette fel a vezérkarnak, 2006-ban.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.