Az amerikai környezetvédelmi hivatal a klímaváltozás hatásaira int

Egyre több hőhullámokkal kapcsolatos haláleset, egyre nagyobb, áradásokból származó ingatlankár és a gleccserek olvadása miatt emelkedő tengerszint – néhány dolog, amire az amerikaiaknak a klímaváltozás következtében fel kell készülniük az ország környezetvédelmi hivatalának (EPA) napokban megjelent elemzése szerint.

Az EPA az éghajlatváltozás 24 környezeti mutatószámra kifejtett hatását vizsgálta, s megállapította, hogy ezek közül 22 egyértelműen rosszabbra fordult a közelmúltban.
Kimutatták például, hogy a szélsőséges egynapos áradások és havazások által leginkább sújtott 10 év közül 8 az elmúlt 20 évben volt. A hőhullámok gyakorisága is folyamatosan emelkedik az 1970-es évek vége óta.

“A hőmérséklet emelkedése valószínűleg növelni fogja a hőséggel kapcsolatos betegségek és halálesetek gyakoriságát, különösen városi környezetben” – olvasható a jelentésben, amelyhez az EPA számos amerikai és nemzetközi szervezet adatait felhasználta. Környezetvédők üdvözölték az elemzést, mely szerintük alátámasztja egy új energia- és klímatörvény sürgős elfogadásának szükségességét.

Ajánlott tartalom

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.