Az Apple fenntarthatósági szempontból is követendő példa

A vállalat 2016-os, történelmi mértékű zöld kötvény-kibocsátásának idén már üzleti szempontból is látható eredményei vannak. A közzétett tervek szerint az idén áprilisban elkészülő Apple Park is minden részletében környezettudatos lesz.

Ahogyan azt a „Mi várható 2017 energetikaiparágban?” című esettanulmányunkban is írtuk, a fejlettebb- és a fejlődő nemzetek energiatermelésében már átlagosan 15 százalékban megújuló energiaforrások szolgáltatják az elektromos áramot. Ez a szám a 2016-ban történő fejlesztéseket követően és az iparágat támogató zöld kötvény-kibocsátásoknak köszönhetően folyamatosan növekszik. A globális energiaipar átalakulása a megújulóknak kedvez, azonban az ellátásbiztonság kapcsán problémák merülnek fel, ugyanis az elöregedett (klasszikus – szénalapú) áramhálózatok nem képesek hatékonyan befogadni az időjárásfüggő (hirtelen sokat termelő) egységek energiatermelését. Az is várható volt 2017-re, hogy több nagyvállalat stratégiájában kerül majd előtérbe a fenntartható működés. A Facebook, a Starbucks, az Apple és a Google is lépéseket tett a zöldenergia felhasználás irányába. A Microsoft ugyan már 2014-ben is 100 százalékban megújuló energiaforrások felhasználásával biztosította a működéséhez szükséges elektromos energiát, 2017-ben a Google is csatlakozhat a szoftverfejlesztő-csapathoz ezen a területen. A 28 ezer alkalmazottat foglalkoztató Google 2017-től minden adatközpontját és irodáját kizárólag zöldárammal fogja működtetni.

Az Apple esetével azért is érdemes kiemelten foglalkozni ebben az esettanulmányban, mert ez az egyik olyan vezető amerikai vállalat, ami irányt kíván mutatni a saját fenntarthatóságot követő intézkedéseivel. 2016 februárjában éppen ők bocsátották ki a legtöbb zöld kötvényt az amerikai vállalatok történelmében, és most már látszanak a terveik arra is, hogy mire kívánják elkölteni az 1500 milliárd dolláros zöld kötvény-kibocsátásból befolyt összeget.
A játékszabály az, hogy az ilyen zöld kötvények eladásából nyert tőkét csak környezettudatos intézkedésekre lehet elkölteni. Az Apple közzétette a Zöld kötvény hatásvizsgálat (Green Bond Impact Report) nevű kiadványát, amiből értesülhetünk arról, hogy pontosan merre allokálták ennek az 1500 milliárd dollárnak a 2016-os pénzügyi évben elköltött részét – 441,6 millió dollárt. A felhasznált összegből 16 projektet támogattak, köztük a vállalat 2017. áprilisában megnyíló új székhelyének felépítését is a kaliforniai Cupertino-ban, az Apple Park-ot. Bővebben a témáról itt olvashat.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.