Az Apple minden termékét visszaveszi

Összes terméke ingyenes visszavételét vállalja az amerikai Apple, emellett azt is megígérte, hogy áruházaiban, irodáiban és adatközpontjaiban kizárólag megújuló energiát vesz igénybe, hogy csökkentse a környezetszennyezést – írja az MTI.

A kezdeményezést a keddi Föld napját megelőző napra időzítette az iPhone és az iPad gyártója. A társaság világszerte körülbelül 420 áruházából a honlapon jelzett helyeken ajándékkártyát ad azoknak, akik még használható állapotú telefonjukat vagy tabletjüket beviszik. Ha meg kívánnak válni a régi készüléktől, költségek nélkül visszajuttathatják, hogy az Apple felelősséggel hasznosíthassa újra.

Olyan elektronikai termékek széles skálájáról van szó, amelyek mérgezőanyag-tartalmuk miatt nem helyezhetők el hagyományos szeméttelepeken. Az Apple csak az elmúlt hét évben több mint egymilliárd telefont, táblagépet és számítógépet adott el.

Az elektronikus termékek és szolgáltatások számlájára volt írható az üvegházhatású gázok kibocsátásának két százaléka 2012-ben, ez nagyjából megegyezik a légi közlekedés emissziójával – derült ki a Greenpeace áprilisban közzétett adataiból. A legnagyobb energiafelhasználók közé sorolhatók az óriási adatközpontok, ahol a szerverek internetes kereséseket dolgoznak fel, fotókat és leveleket tárolnak, adásokat közvetítenek.

Ezek az internetes rendszerek együttesen több elektromos áramot használnak, mint öt állam – Kína, az USA, Japán, India és Oroszország – kivételével az összes többi ország. Az Apple a világ legnagyobb technológiai konszernjeként arra törekszik, hogy több környezetvédelmi megoldást alkosson, mint amennyi problémát okoz.

A Greenpeace jelentése szerint az általuk vizsgált 19 társaság közül az Apple teljesíti a leginkább innovatívan és a legnagyobb erővel azt az ígéretét, hogy 100 százalékban megújuló energiát fog felhasználni. A szervezet magas pontszámot adott két versenytársnak, a Google-nak és a Facebooknak is.

Az Apple mind a négy – Észak-Karolina, Oregon, Nevada és Kalifornia államokban működő – adatközpontja kizárólag zöld energiára épül: biogázt, szél-, nap- és vízenergiát hasznosítanak – mondta Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi alelnöke.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.