Az Apple szerint mobileszközökre nem való a Flash

Steve Jobs az Apple főnöke a szoftvercég honlapján megjelent nyílt levelében élesen bírálja az Adobe népszerű multimédiafejlesztő-alkalmazását, szerinte ugyanis a Flash megbízhatatlan és a mobileszközökre sem való.

Steve Jobs Gondolatok a Flashről című írására – amelyben részletesen ecsetelte, hogy milyen problémák vannak a technológiával – az Adobe részvényei több mint 1 százalékos eséssel reagáltak.
A kifogások között szerepel, hogy a Flash biztonsági problémák mellett az energiagazdálkodás szempontjából is visszaesést jelent.

“A Flash jövedelmező terméke az Adobe-nak, ezért megértjük, hogy ezt a szoftvert miért szeretnék a pc-ken túl más eszközökre is kiterjeszteni, azonban a mobilkészülékek alacsony teljesítményű, érintőképernyős, illetve a nyílt webes szabványokkal kompatibilis eszközök, a Flash viszont ezen kritériumok egyikének sem felel meg” – magyarázta Jobs.
Az Apple vezére szerint a Flash, “zárt rendszer”, amely az Adobe szellemi tulajdonát képezi, azaz a termék tulajdonságaitól kezdve az árazásig minden a forgalmazótól függ.

A webes tartalmak jelentős része ma már elképzelhetetlen Flash, vagy ezt a technológiát kiváltó más megoldás nélkül. A Flash lejátszóprogramja viszont korántsem tökéletes, például nem megfelelően optimalizált, úgynevezett videokodekek rendkívül erősen terhelik a számítógépek processzorteljesítményét. Ez a probléma nemcsak az Apple okostelefonjaira, vagy a közelmúltban bemutatott táblagépére igaz, hanem az egyre elterjedtebb netbookok használói is a Flashes oldalak böngészésekor teljesítménycsökkenésre panaszkodnak.
A Flashben készült webes tartalmakat ráadásul a keresőmotorok sem képesek indexelni, azaz a Flashre épülő honlapok a keresési eredményekből is hiányoznak.
Az Adobe szerint az Apple az App Store – alkalmazások beszerzésére létrehozott – központi webáruház uralmát akarja megvédeni. Az Apple viszont azt mondja: csupán technológiai problémák állnak a Flash visszautasítása mögött.

Ajánlott tartalom

A nyomtatás energiakibocsátásának felét meg lehetne spórolni tintasugaras nyomtatókkal

Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.