A Dunán levonuló árhullámnak köszönhetően ökológiai vízpótlással frissítenek fel két Tolna megyei holtágat - közölte a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

Az árhullámból pótolják a Tolna megyei Duna-holtágak vizét

A Dunán levonuló árhullámnak köszönhetően ökológiai vízpótlással frissítenek fel két Tolna megyei holtágat – közölte a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

Csonki István igazgató tájékoztatása szerint pénteken a Bölcskei-holtág vízpótlását lehetővé tévő várrévei zsilipet nyitották, szombaton pedig várhatóan a Bogyiszlói-holtágnál lévő karaszifoki zsilipet nyitják meg. A vízpótlásra az elhúzódó, lassan apadó árhullámnak köszönhetően nyílik lehetőség. A Duna vízállása péntek reggel hét órakor Paksnál 745 centiméter volt, a Tolna megyei városnál első fokú készültség mellett ezzel a szinttel tetőzik az ár.

Beke Zsolt, az igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője elmondta: a Bogyiszlói-holtág szintjét a mintegy 10-15 centiméterrel emeli meg a Bogyiszlói-főcsatornán keresztül induló vízpótlás. A Bölcskei-holtágba körülbelül százezer köbméternyi víz jut be, amely a holtág növényvilágának biztosít megújulást a szinte száraz mederben – tette hozzá. A vízügyi igazgatóság legutoljára áprilisban végzett hasonló, ökológiai vízpótlást, amelyre szintén a Dunán levonuló kisebb árhullám adott lehetőséget.

Ajánlott tartalom

Bizakodóbbak a magyar vállalatvezetők, mint egy évvel ezelőtt

A magyarországi vezérigazgatók 54 százaléka a globális, 60 százaléka a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik 2024-ben a tavalyi rekord pesszimista év után - derül ki a PwC 13. alkalommal elkészített magyarországi vezérigazgatói felméréséből.