Az Aston Martiné az első hidrogénes versenyautó

Az angol márka bejelentette, hogy rajthoz állítja egy közelgő nürnburgringi versenyen a régóta fejlesztett Hybrid Rapide S autóját. A verseny az első zéró károsanyag-kibocsátású autóknak rendezett 24 órás nagydíj lesz májusban.

Az Aston Martin, amely mellesleg idén 100 éves, régóta együtt dolgozik az Alset Global nevű céggel egy olyan prototípus fejlesztésén, amelyben egy 6.0 literes V12-es motor dolgozik, akár hagyományos benzinesként, akár telejesen hidrogén üzemmodban, akár vegyes használatban. A kocsi menettulajdonságai továbbra is kiválóak: 4.9 másodperc alatt 0-100-ra és a 300 Km/h-ra feletti végsebesség.  A kocsi szerkezeti érdekességei a hidrogéntároló cellája, a módosított motorvezérlés. A hidrogéntároló szénszálas anyagú, amely összesen 3,5 kilogramm hidrogént tárol 350 Bar nyomáson. A tartályokból kettő a versenyző mellett, kettő a csomagtérben van, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

A Volvo Trucks már fejleszti a hidrogénüzemű kamionját

A Volvo Trucks már dolgozik a hidrogénnel hajtott belsőégésű motorral ellátott teherautójának kifejlesztésén. A közúti tesztek 2026-ban kezdődhetnek, a piacra dobást pedig az évtized végre tervezi a svéd gyártó. A zöld hidrogénnel hajtott kamionok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Volvo, és ezzel ügyfelei is elérjék karbonsemlegesítési céljaikat.