Forrás: astrasun.hu

Az Astrasun Solar hibrid naperőművet létesített Temesváron

Az Astrasun Solar Nyrt. regionális terjeszkedési stratégiájával összhangban lezárta hibrid naperőmű kivitelezési munkálatait Temesváron. A beruházás összértéke 200 ezer euró volt – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy a közel 130 kilowattpeakes (kWp) teljesítményű napelemes rendszer kiépítése az év elején kezdődött egy 2500 négyzetméteres, termőföldnek alkalmatlan területen. A 20 kilovoltos (kV) transzformátoregység által energizált, 122 kWp teljesítményű hibrid naperőműhöz az üzembe helyezést követően egy olyan energiatárolóegység csatlakozott, amely az elektromos autók töltésére alkalmas AC/DC töltők zöld energiával ellátását biztosítja. Keresztes Attila elnök-vezérigazgató szerint a Temesváron átadott, zöld energiával működő tároló- és töltőrendszerek nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is egyedi szolgáltatásnak számítanak. Az Astrasun Solar Nyrt. fő tevékenysége a naperőmű-tervezés, -kivitelezés, -üzemeltetés és -karbantartás, -beruházás, valamint -fejlesztés, a társaság tulajdonában 37 naperőmű van Magyarországon. A cég az MTI megkeresésére közölte: folyamatosan keresik az új, magas potenciállal rendelkező projekteket Magyarországon és külföldön egyaránt, üzleti stratégiájukban kiemelten fontos a földrajzi diverzifikáció.

A társaság célja, hogy jelentős naperőművi kapacitásokkal rendelkező vállalattá váljon a közép-európai régióban. A naperőmű létesítéséhez szükséges tartószerkezetet az Ikarus Tech gyártotta. Az Astrasun Solar és a Műszertechnika-Holding nemrég alapított közös vállalatának célja, hogy Európa meghatározó napelemes fémszerkezetgyártójává váljon. Az Astrasun Solar Nyrt. törzsrészvényei 2022 decembere óta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatokra specializált Xtend piacán forognak. A BÉT-en olvasható tájékoztatás szerint a társaság árbevétele 2022-ben 698,483 millió forint volt, míg egy évvel korábban 3,012 milliárd forint. A vállalat 2022-ben 108,328 millió forint adózás utáni veszteséggel zárt, az egy évvel korábbi 1,172 milliárd forint nyereség után.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.