Az aszálytól sújtott afrikai régiók megsegítését ígérik

Az Európai Bizottság további milliókkal támogatná az Afrika szarván éhínségtől és aszálytól szenvedőket. Jelenleg naponta több mint 3 ezer szomáliai lépi át a határt abban a reményben, hogy ételt és biztonságot találjon Etiópiában és Kenyában.

A napokban Kenyában és Szomáliában tárgyaló Kristalina Georgieva az EU támogatását ígérte a térségben élőknek írja a bruxinfo.hu. „Ez a példa nélkül álló válság Afrika szarván példa nélkül álló fellépést kíván” – hangsúlyozta a Bizottság humanitárius segélyezésért felelős tagja, utalva ezzel a régióban pusztító aszályra és a nyomában járó éhínségre. A Bizottság a romló humanitárius helyzet miatt 27,8 millió eurót különít el a térség megsegítésére (amely egyébként ebben az évben már 70 millió euró európai segélyben részesült). Kristalina Georgieva útja során ellátogatott a szomáliai menekülteket befogadó dadaabi menekülttáborba (itt egyébként több mint 400 ezer ember zsúfolódott össze az eredetileg 90 ezer férőhelyesre tervezett táborban), és a szomáliai Doolow-ban is olyan emberekkel találkozott, akik kénytelenek voltak maguk mögött hagyni otthonaikat. Az aszály és a fegyveres konfliktusok mintegy 11 millió embert érintenek a térségben, naponta több mint 3 ezer szomáliai lépi át a határt abban a reményben, hogy ételt és biztonságot lel Etiópiában és Kenyában.

 
A biztos ígérete szerint a fenti 27,8 millió eurón kívül a tervek között szerepel még további 60 millió euró elkülönítése is; mindez azt jelentené, hogy a Bizottság közel 158 millió euróval próbálna enyhíteni a régióban élő emberek szenvedésein. A testület tájékoztatása szerint az EU teljes támogatása (beleértve a Bizottság és a tagállamok felajánlásait) jelenleg nagyjából 207 millió euróra rúgnak, ugyanakkor több tagállam jelezte már, hogy további segítségre kész.

Ajánlott tartalom

Gaemi tájfun: a legmagasabb riasztás van érvényben Kínában

A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.