Az ausztrálok egyelőre napenergia nélkül maradnak

Ausztrália napenergia iparának egén sötét felhők úsznak. Az ágazat vezetői szerint a homályos és folyamatosan változó kormányzati politikák miatt nincs elég fedezet a nagy napenergia projektekre.

Májusban Kevin Rudd miniszterelnök bemutatta a 1,5 milliárd dolláros Solar Zászlóvivő programot, melybe négy termikus, valamint 1000 megawattos fotovoltaikus létesítmény is tartozik. Úgy néz ki, egyelőre erre sem lesz pénz.

Az ipar a terv átdolgozására ösztönzi a kormányt, mondván, megvalósíthatatlan és alulfinanszírozott. – így a The Australian. Egy másik projekt szintén a levegőben lóg: támogatása ugyan jóval kisebb, de jelentős létesítményekről, 10-80 megawattos tartományról van szó. A Solar Zászlóvivő konferencia résztvevőit múlthéten tájékoztatták Brisbane-ben, arról, hogy a kormány 135 millió dolláros finanszírozása, melyből a Megújuló Energia Demo Programot (REDP) és a Solar Zászlóvivő programot támogatták volna, nem áll rendelkezésre. Júniusban a kormány felkérte a napenergia ipart, hogy nyújtsák be kérelmeiket a REDP finanszírozás kapcsán, mondván, hogy a jóváhagyott kérelmekről szeptemberben tájékoztatva lesznek.

„Hatalmas a rendetlenség.”- mondta egy önmagát nem megnevező szakember. –„Az egész program egy nagy zűrzavar, mint ahogy a REDP is. Egyáltalán nem hasznos a napenergia ipar számára.”

John Grimes, az Ausztrál és Új-Zélandi Napenergia Társaság vezetője elmondta, az iparág csalódott a kormány szervezetlensége miatt. Grimes hozzátette, hogy azok a programok, melyeknek keretein belül fejlesztették volna ki az új technológiákat, finanszírozási problémák miatt máris leálltak. Bár Ausztrália optimális környezet a napenergia ipar számára, az ágazat mindössze 1000 alkalmazottat foglalkoztat az ágazat, a támogatások segítségével felvehetnék a harcot Németország és Kína gyártóival.

Ausztrália felülmúlja az Egyesült Államokat, hiszen a világon ott a legnagyobb az egy főre jutó széndioxid-kibocsátás. A magas széndioxid-kibocsátásért a széntüzelésű erőművek a felelősek, melyek jelenleg az ausztrál áram mintegy 80 százalékát biztosítják.

Ajánlott tartalom

Megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget az Európai Bizottság

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.