Az autómegosztást ösztönző programot készülnek indítani Bécsben

Modern autómegosztó programot akar indítani a bécsi önkormányzat a jövő évben.

Az autómegosztás, vagyis a rövid időre történő kölcsönzést is lehetővé tévő autókölcsönző szolgáltatások kiépítésével a városvezetés úgy akarja csökkenteni a belvárosban közlekedő személygépkocsik számát, hogy a lakók életminősége ne csorbuljon – mondta el Michael Häupl főpolgármester és helyettese, Maria Vassilakou a napokban egy sajtókonferencián.  “Mindannyian járunk néha vendéglőbe, mégsem veszünk ezért magunknak saját vendéglőt” – érvelt Vassilakou, a bécsi Zöldek vezető politikusa. “A cél, hogy mindenki könnyedén találjon a közelében autót, amikor szüksége van rá” – mondta. Részleteket egyelőre nem közöltek a programról. A városban már jelenleg is kínálnak autómegosztó szolgáltatásokat magánvállalatok. Az egyik legnagyobb szolgáltató, a félszáz bécsi telephelyet működtető Denzel Mobility vezetője hétfőn az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy városházi illetékesek tárgyalásokat folytatnak velük a programról.

Christof Fuchs cégvezető elmondása szerint a program lényege a jelenlegi kínálat kibővítése lesz. Az önkormányzat több kölcsönzőállomást akar, mindenekelőtt nyilvános, jól látható helyeken, és javítani az autómegosztás ismertségét. Az igazgató szerint akár nyolcszáz kölcsönzőállomás is létesülhet Bécsben, ebben az esetben akár százezer ügyfél is igénybe veheti a szolgáltatást. Jelenleg mintegy hétezren használják Bécsben az autómegosztást.
A tavaly novemberben alakult bécsi szociáldemokrata-zöld városvetés – egyben bécsi tartományi kormány – több környezetbarát közlekedési kezdeményezést is indított az elmúlt hónapokban. Elsősorban a koalíción belül kisebbségben lévő Zöldek törekvése a közösségi és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, az autóforgalom csökkentése.
A választási ígéretek teljesülésének ezúttal különösen nagy a politikai tétje a viszonylag kicsi párt számára. A Zöldek a tavalyi választáson először kerültek be a tartományok között kiemelkedő jelentőségű Bécs vezetésébe. Ugyancsak először bizonyultak koalícióképesnek a konzervatív Osztrák Néppárt után egy másik nagy osztrák párt, a szociáldemokraták számára is.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.