1989 óta az Európai Unióban nem épült új atomerőmű, emellett az elmúlt 25 évben negyedével csökkent a kontinensen a nukleáris reaktorok száma, ennek oka pedig az, hogy az energiaipar számára egyre nyilvánvalóbb lett, hogy problémákat okoz a technológiai továbblépés.

A biztonságos szélenergia egységárban utolérte a nukleáris energiát

1989 óta az Európai Unióban nem épült új atomerőmű, emellett az elmúlt 25 évben negyedével csökkent a kontinensen a nukleáris reaktorok száma, ennek oka pedig az, hogy az energiaipar számára egyre nyilvánvalóbb lett, hogy problémákat okoz a technológiai továbblépés.

Franciaország atomenergetikai nagyhatalomnak számít, 1978 és 2002 között 58 reaktort helyezett üzembe. Ennek ellenére fokozatosan csökkenteni kezdi nukleáris függőségét. Jelenleg az atomenergia 72 százalékát teszi ki az összes megtermelt villamos energiának, amit a tervek szerint 2025-re 50 százalék alá kívánnak csökkenteni, emellett a megújuló energiaforrásokból előállított energia arányát 32 százalékig tornáznák fel 2030-ig. A megújuló energiaforrások arányát tekintve a franciák jelenleg a 16. helyen állnak az európai rangsorban. A jelenleg a nukleáris energiától erősen függő nemzet a szélerőművekből származó energiatermelést a duplájára, a napenergia-felhasználást háromszorosára növelné.

Franciaország a napokban jelentette be, hogy bezárja az 1977 óta működő, legrégebbi atomerőművét, annak ellenére, hogy annak működési idejét korábban 10 évvel meghosszabbították. A francia Állami Számvevőszék szakértőinek elemzése szerint az atomenergia ára 49,5 euró/MWh egységáron számítható, ám Franciaország egyik vezető napilapja, a La Figaro szerint a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa miatt szigorított biztonsági intézkedéseket vezettek be; ami 10 százalékos árnövekedéssel járt, így 54 euró/MWh-ra rúg a termelési költség.

Ehhez viszonyítva az abszolút környezetkímélő szárazföldi szélenergia termelési költségei körülbelül 58 euró/MWh-ra becsülhetők, az offshore szélerőművek árai ehhez mérten kicsit drágábban, 75 euró/MWh körül alakulnak. A megújulóenergetika létesítési költségei emellett folyamatosan csökkennek, ami még megtérülőbbé teszi a szélalapú energiatermelést, valamint a szélerőműparkok üzemeltetői következetes intézkedések végrehajtásával akár felére csökkenthetik a működési költségeket.

További érdekesség, hogy a német Siemens az elmúlt egy év során 127 MW szélenergia kapacitást létesített Franciaországba, amellyel Nyugat-Európa legnagyobb területű országa a globális szélpiac feltörekvő nemzetei közé lépett.

Az Európai Unió tagállamai közül 14-ben összesen 129 nukleáris reaktor működik. Összteljesítményük eléri a 120 GW-ot. A szektor technológiai fejlettségével kapcsolatban felvet néhány kérdést az a tény, hogy a régió nukleáris reaktorainak átlagéletkora eléri a 30 évet, ami azt jelenti, hogy zömüket 40 éve tervezték. A csernobili tragédia 30 éves-, valamint a fukusimai baleset 5 éves évfordulója ezeket a technológiai korszerűtlenségből felmerülő kérdéseket tovább feszegeti.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.