Az ébredés utáni cigaretta árt leginkább

Az ébredés után, éhgyomorra rágyújtó emberek egészségét veszélyezteti leginkább a dohányzás, többszörös lehet náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata – állapították meg amerikai kutatók.

Kis létszámú, 252 fős vizsgálatukban a Penn State College munkatársai úgy találták, hogy akár 75-szörös különbség is lehet a dohányosok vérében a nikotin egyik bomlástermékéből.
A kotinin nevű származék koncentrációját olyan embereknél vizsgálták, akik egyébként egyaránt napi húsz szál cigarettát szívtak el. Az egészségre veszélyes anyagból a legmagasabb szintet azoknál mérték, akik a felkelés utáni fél órában, éhgyomorra gyújtottak rá az első cigarettára.
A BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk) ismertetése szerint a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban megjelent tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a leszokást segítő programokban érdemes különös figyelmet fordítani ezekre a nagy rákkockázattal élő, erősen nikotinfüggő emberekre.

Ajánlott tartalom

Hogyan vált környezetbarát fesztivál a Szigetből?

Húsmentesség, repohár, kerékpározás: a Sziget Fesztivál szervezői rengeteg módszerrel igyekeznek csökkenteni környezetre gyakorolt hatást.