Az eddigi leghatékonyabb napelem

A Semprius, egy kezdő amerikai cég nagy előrelépést tett a napelemek gyártásában. A cég 33,9%-os hatékonyságot produkálva átlépte a bűvös egyharmados határt, írja az ecogeek.com.

A Sempius szilícium helyett gallium-arzenidet használ a napelemeihez, mely sokkal több napfényt képes gyűjten. A rekorddöntő napelem ilyen, alig egy milliméteres elemek százaiból áll. A napfényt az elemekre helyezett lencsék sűrítik össze ezerszeres mértékben. Továbbá, hogy nagyobb részét foghassák be a napfény spektrumának, a cég három réteg gallium-arzenidet használ fel, és minden réteget úgy módosít, hogy a spektrum különböző részeit alakítsák át elektromossággá. Ehhez képest a szilíciummal készült napelemek a napfény csak kis részét képesek befogadni, és hatékonyságuk gyakran 15% alatt van. Az eddig mért legnagyobb hatékonyság szilionos napelemek esetében 22,9% volt, valamint a leghatékonyabb tömeggyártásra is alkalmas napelemnél 32%-ot mértek. A Semprius napelemeiben talán az a legjobb, hogy tömegfogyasztásra alkalmas, és ezen a nyáron nyílik is egy cég, mely belekezd a napelem nagy volumenű gyártásába.

napelem

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. A fordítás ördöge beférkőzött: magyarul nem szilikon (silicone), hanem szilícium a napelem anyaga. Magyarban a szilikon szilícium vegyületeket takar (pl. a szilikon olaj avagy a mellimplantátum anyaga).