Az egész országot hőszivattyúra kapcsolják – mutatjuk hogyan!

A holland kormány 2026-tól tenné kötelezővé a hőszivattyúk használatát.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A holland kormány finomít azon tervét, amely alapján 2026-tól átfogó hibrid hőszivattyú-kötelezettséget vezetnének be országszerte – számol be a PV Magazine. Hugo de Jonge holland lakhatásügyi miniszter bejelentése szerint a többszintes lakóházak és a műemlék épületek mentesülnek a gázkazánok hibrid hőszivattyúkra történő cseréjének kötelezettsége alól. A holland kormány 2022 májusában ismertette, hogy 2026. január 1-jétől a hibrid hőszivattyúk alkotják majd az ország új fűtési szabványát. Az intézkedés eredetileg a lakásokra és a műemlék épületekre is vonatkozott volna, de a kormány most visszalépett ezektől az elképzelésektől. A hőszivattyú-előírás azokra az épületekre lesz érvényes, amelyeknél a beruházás megtérülése legfeljebb hét év a kormány 30 százalékos támogatása mellett. Jonge szerint a többszintes épületek gyakran nem felelnek meg ennek a követelménynek. „A W/E tanácsadó cég tanulmánya azt mutatja, hogy az egymásra épített lakásoknál általában hosszú a megtérülési idő, illetve hogy a zaj és a rendelkezésre álló hely tekintetében szűk lehetőségek vannak” – írta a parlamentnek küldött levelében.

A miniszter azzal indokolta a műemlék épületek mentességét, hogy ezek átalakításához engedélyre van szükség, amelynek megszerzése túl hosszadalmas folyamat. A tárcavezető hozzátette, lesznek kivételek olyan helyzetekre, amikor a szabványt nem lehet megfelelően alkalmazni, például amikor a zajvédelmi követelmények aránytalanul magas költségekkel járnak. A már távfűtéssel fűtött házak szintén mentességet élveznek majd, ahogyan azok a városrészek is, amelyek tíz éven belül át tudnak állni a távfűtésre.

Azoknak a nem lakóépületeknek, amelyeknek éves villamosenergia-felhasználása kevesebb mint 50 ezer kilowattóra, vagy 25 ezer köbméternél kevesebb földgázt használnak fel, kötelező lesz hőszivattyút telepíteniük. A tervben minimumkövetelményként hibrid hőszivattyúkat határoznak meg, de a teljesen elektromos berendezések és a távfűtés is megvalósítható megoldásoknak számítanak. A 30 százalékos támogatáson felül az alacsony jövedelmű háztartások további pénzt is kaphatnak.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.