Az éghajlatváltozás és az örökségvédelem is szerepel Károly walesi herceg magyarországi programjában

Az éghajlatváltozás, a környezetvédelem és a kulturális örökségvédelem is szerepet kap a március 17. és 20. között Magyarországra látogató Károly walesi herceg és felesége, Kamilla hercegnő programjában.

A hercegi pár Lengyelországot és Csehországot is érintő közép-európai útja során Sólyom László köztársasági elnök meghívására érkezik Magyarországra.
Károly herceget és feleségét március 17-én, szerdán a köztársasági elnök fogadja, aki este díszvacsorát ad tiszteletükre a Sándor Palota Tükörtermében.
A látogatás során a királyi vendégek rendkívül gazdag programban vesznek rész nem csak Budapesten, hanem a fővároson kívül, Szentendrén és Pécelen is – derült ki a köztársasági elnöki hivatal tájékoztatásából.
Érkezésük második napján, március 18-án, csütörtökön megtekintik a Dohány utcai Zsinagógát, majd gyertyát gyújtanak a holokauszt áldozatai előtt tisztelegve. A délelőtt folyamán Kamilla hercegnő a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban néz meg egy kiállítást, majd egy színdarabot, miközben Károly herceg Sólyom László kíséretében a város Regionális Környezetvédelmi Központjába látogat, és környezetvédelemmel kapcsolatos szervezetek képviselőivel találkozik. A vendégek később a szentendrei Skanzenben bemutatott magyar tájegységekkel ismerkednek.

Délután a walesi herceg a Magyar Tudományos Akadémián találkozik fiatal tudósokkal, majd a Corporate Leaders Group klímaváltozásról szóló konferenciájának résztvevőivel beszélget. Napjuk hivatalos programja az Uránia Filmszínházban ér véget, ahol a Roma gyökereim nyomában című filmet tekintik meg és többek között találkoznak a Kalyi Jag együttessel, valamint roma újságírókkal.

A látogatás harmadik napján, március 19-én, Károly herceg megkoszorúzza az 56-os emlékművet, majd szűk körű megbeszélést folytat a Parlamentben Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Míg Kamilla hercegnő a II. számú Gyermekklinikára látogat, férje Mezős Tamással, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökével a péceli Ráday Kastélyt tekinti meg, ahol egy beszélgetésre is sor kerül a magyarországi kulturális örökségvédelem témájában. A fővárosba visszatérve Károly herceg betekint a “Zene a rasszizmus ellen”-kampány főpróbájába a Millenárison. A napot a Brit Nagyköveti rezidencián fejezik be, amelynek fogadásán Sebestyén Márta énekel a hercegi pár előtt.
A walesi herceg és hitvese március 20-án, szombaton utazik tovább Prágába.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.