Az éghajlatváltozás legújabb áldozatai: az etióp sportolók

Az etióp sportolók, a hosszútávfutás nagymesterei úgy vélik, hogy hazájuk már nem olyan barátságos saját sportolóival.

A Reuters jelentése szerint úgy látszik, az éghajlatváltozás a hibás, a gyorsan változó hőmérsékletnek hála lehetetlen a nap délutáni óráiban edzeni.

A híres Aselai edzőpálya (mely Etiópia egyik kis városában található) egyre melegebb, néhány éven belül pedig ténylegesen túl forró lesz a sportolók számára. Haile Gebrselassie, az egyik leghíresebb etióp sportoló a közelben él, és gyakran edz Asela környékén. Nemrégiben átlagosnak mondható futásra indult a futócsillag Derartu Tulival (az első afrikai nő, aki olimpiai aranyat nyert) és meg kellett állapítania, hogy reggel fél tízkor már izzad, ez pedig meglehetősen ismeretlen a fenn említett környéken. Etiópia legsikeresebb és leghíresebb sportolói ebben a régióban élnek, de ha a klímaváltozás közbeszól, ez nem lesz már így sokáig.

Az atlétika itt olyan, mint más országokban a turizmus, vagy ahogy Gebrselassie mondta: „Brazíliának a foci.”. Ha a sportolók nem tudnak a saját országukban edzeni, egy teljes ágazat kihalhat – muszáj lesz más országokba költözniük. Az etióp nemrég rengeteg pénzt költött képzési lehetőségek megvalósulására. Fiatal futók és edzőik hajnal 6-kor kezdenek tréningezni, de nincs sok idejük, hiszen a nap néhány óra elteltével már tüzesen éget.
Meteorológusok jelentése szerint 1986 óta a hőmérséklet átlagosan 1,5°C-kal nőtt a környéken. Ilyen rövid idő alatt ez a növekedés hatalmasnak számít – az embereknek és más fajoknak is meglehetősen nehéz alkalmazkodniuk hozzá.
Mivel a vezetők ezen a héten foglalkoznak a kérdéssel Koppenhágában, az etióp sportolók kíváncsian várják az eredményeket az etióp atlétika jövőjét illetően.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.