Az MTV "A szólás szabadsága" műsorában hosszabb riport foglalkozott a parlagfű problémával és a Magyar Tudományos Akadémián tartott I. Nemzetközi Parlagfű Konferencia előadásaival.

Az éghajlatváltozás növeli a parlagfű ártalmait

A riportban elhangzottak Lewis H. Ziska (USA) kutatási eredményei és prognózisa a klímaváltozás és a parlagfű közti kapcsolatról tartott előadásából. Városi környezetben a parlagfű fa nagyságúra nő, vidéken sokkal kisebb, még akkor is, ha városból hozott, szennyezett talajban nevelték. Vizsgálatai alapján azt valószínűsíti, hogy a levegőben lévő széndioxid mennyisége fontosabb tényező a parlagfű növekedésének szempontjából, mint a talajminőség.

Fényképen is bemutatta: a felhőkarcolók árnyékában a fa nagyságú parlagfű mellett a mező parlagfüve szelíd fűcsomónak hatott. Kutatásai alapján valószínűsíthető, hogy a parlagfűnek kedvez a megnövekedett széndioxidszint, azaz a klímaváltozás várhatóan a parlagfű terjedését okozza majd.

Ajánlott tartalom

A műszálas ruhák mosásakor felszabaduló mikroszálak szennyezik az északi-sarkvidék vizét

Mikroműanyag szálakkal szennyezett az északi-sarkvidék egésze - állapították meg a kutatók, akik szerint a mikroszálak valószínűleg az európai és észak-amerikai háztartásokban kimosott műszálas ruhákból származnak.