Az Egyesült Államoknak komolyabban kellene venni a globális felmelegedés és a klímaváltozás kockázatait - mondta hétfőn XVI. Károly Gusztáv svéd király, aki a hazájában kifejlesztett zöld technológiák népszerűsítése érdekében a tengerentúlra látogat a hét második felében.

Az Egyesült Államoknak komolyabban kellene venni a globális felmelegedést a svéd király szerint

Az Egyesült Államoknak komolyabban kellene venni a globális felmelegedés és a klímaváltozás kockázatait – mondta hétfőn XVI. Károly Gusztáv svéd király, aki a hazájában kifejlesztett zöld technológiák népszerűsítése érdekében a tengerentúlra látogat a hét második felében.

A svéd uralkodó szerdától szombatig tartó amerikai látogatásán energetikai szemináriumokon vesz részt New Yorkban és Detroitban. A Michigan állambeli Flintben jelen lesz egy svéd modell után megtervezett biogázüzem építésének ünnepélyes megnyitóján.

“Arról nem akarok beszélni, hogy milyen lépéseket kellene tenni az Egyesült Államoknak, ez az amerikai politikusok feladata” – mondta a politikai hatalommal nem rendelkező uralkodó amerikai újságíróknak a stockholmi királyi palotában. “Még mindig nagyon sokan vannak, akik nem érzik szükségesnek ezeknek a problémáknak a megoldását. Márpedig ez minden idők legfontosabb kérdése, (…) és jobban meg kellene gondolni, mit teszünk a klímaváltozás ügyében” – fejtette ki Károly Gusztáv, akinek országa vezető hatalomnak számít az alternatív energiaforrások kidolgozása terén.

A svéd király elmondta, hogy maga is etanol meghajtású Volvóval jár munkába, és azt tervezi, hogy bioüzemanyagot kezd gyártani Stockholm melletti farmján. Károly Gusztáv elismerően szólt Al Gore volt amerikai alelnök Nobel-békedíjas környezetvédő kampányáról és a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth) című dokumentumfilmjéről.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.