Az elfogadott, 2020-ig ívelő programot az energia- és klímaváltozásért felelős miniszter, Ed Miliband hozta nyilvánosságra. A komplex program a szén-dioxid-kibocsátás több területére is kitér, felölelve a háztartások, az erőművek, a közlekedés problémáit.

Az Egyesült Királyság bejelentette széncsökkentő programját

Az elfogadott, 2020-ig ívelő programot az energia- és klímaváltozásért felelős miniszter, Ed Miliband hozta nyilvánosságra. A komplex program a szén-dioxid-kibocsátás több területére is kitér, felölelve a háztartások, az erőművek, a közlekedés problémáit.

A legnagyobb hangsúlyt a villamosenergia és annak szénsemleges átalakítása kapta. Utóbbi, a szén teljes kiküszöbölése a rendszerből 2050-ig esedékes, ám a kibocsátás 50%-os csökkentése már az említett periódus feladata. Jelenleg az elektromos hálózat mintegy 5%-át látják el különböző megújuló energiaforrások. A felezés túlnyomó részét, 40%-ot az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások előtérbe helyezésével képzelik el.

Ebből 30% a megújuló energiaforrások, 10% pedig a nukleáris erőművek és a tiszta szén szabályzásnak megfelelő szénerőművek feladata lesz. Ez új erőművek építését vonja maga után, ám a tiszta szén szabályrendszerének köszönhetően, melyről már korábban írtunk, az új létesítményeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük a kibocsátás redukálásának érdekében-arról, hogy várhatóan, hogy próbálják meg a tulajdonosok kikerülni a szabályzást, főként a már meglévő erőműveik által, szintén a vonatkozó cikkben írtunk.

Az energiahálózat megtisztítása érdekében több beruházás is kezdetét veszi, vagy folytatódik. 120 millió £ segíti a nyílt tengeri szélerőművek telepítését, és, feltehetően a megkezdett, majd a pénzhiány miatt leállított, majd újrakezdett, a világ legnagyobb offshore szélerőművét is. 60 millió £ jut a hullám és az árapály energiáit kihasználó technológiák fejlesztésére, építésére.

terv

A közlekedési ágazat kitűzött célértéke a 14%-os redukció, és az, hogy a program végeztével az átlagos személygépkocsik kibocsátása 40%-kal legyen kevesebb a mostani autókénál. A hibrid és elektromos autók népszerűsítése mellett a szükséges infrastruktúra kiépítésére is szükség lesz, erre a célra 10 millió £-os alapot különítettek el.

A háztartások számára különleges támogatási rendszert dolgoztak ki. Közel 7 millió otthon juthat hozzá „amennyit megtakarítasz, annyit kapsz” hozzájárulásokhoz, illetve 1,5 millió, saját ellátását megújuló energiaforrásokból tervező, háztartást juthat támogatáshoz. Az Amszterdamban kísérleti jelleggel bevezetett intelligens hálózatba is beruháznak, közel 6 millió £-ot terveznek fejlesztésére.

A miniszter nyilatkozata alábbi videón tekinthető meg.

Ajánlott tartalom

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet

Az MVM Energetika Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.